Hallandsposten

Nordkoreas Son-hui: USA ”gangsterli­kt”

- Tt-reuters

USA betedde sig gangsterli­kt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman. Det hävdar Nordkoreas biträdande utrikesmin­ister Choe Son-hui, som också hotar med att framtida samtal kan ställas in. Pompeo själv tycks ta utspelet med ro.

– Vi har inga som helst avsikter att ge efter för USA:S krav på något sätt, inte heller vill vi delta i den här sortens förhandlin­gar, säger Choe Son-hui på en pressträff i Nordkorea som bland andra den ryska nyhetsbyrå­n Tass rapportera­r ifrån.

De krav Choe Son-hui syftar på är USA:S förhandlin­gsbud under toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari mellan den nordkorean­ske ledaren Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump. Mötet avslutades i förtid utan att något avtal hade underteckn­ats.

Misslyckan­det skyller Choe Son-hui på USA, och hon pekar särskilt ut Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsr­ådgivaren John Bolton som hon säger ”skapade ett klimat av fientlighe­t och misstroend­e och på så vis förhindrad­e de konstrukti­va ansträngni­ngarna för att få till stånd förhandlin­gar mellan de högsta ledarna för Nordkorea och USA”.

Under en presskonfe­rens på fredagen svarade Mike Pompeo på Son-huis utspel och uppger att det erbjudande som Nordkorea kom med under mötet i Hanoi inte var på en ”acceptabel nivå” för USA.

– Vi är hoppfulla att vi kan fortsätta ha samtal och förhandlin­gar, säger Pompeo, och tillägger att han förväntar sig att Nordkorea lever upp till sitt löfte om att inte uppta sina robotuppsk­jutningar.

Men Choe Son-hui, som menar att USA kastade bort ett ”gyllene tillfälle” i Hanoi, varnar för att Kim Jong-un kan ompröva det tillfällig­a stoppet av kärnvapent­ester.

– Jag vill vara tydlig med att USA:S gangsterli­ka inställnin­g kan leda till att situatione­n blir farlig, säger hon.

Samtidigt understryk­er Nordkoreas biträdande utrikesmin­ister att förhålland­et mellan Kim Jong-un och Donald Trump är fortsatt bra.

 ?? Bild: Eric Talmadge/ap/tt ?? Nordkoreas biträdande utrikesmin­ister Choe Son-hui, i mitten av bilden, har hållit en presskonfe­rens i huvudstade­n Pyongyang. Hon anklagar USA för ett ”gangsterli­kt” beteende.
Bild: Eric Talmadge/ap/tt Nordkoreas biträdande utrikesmin­ister Choe Son-hui, i mitten av bilden, har hållit en presskonfe­rens i huvudstade­n Pyongyang. Hon anklagar USA för ett ”gangsterli­kt” beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden