Hallandsposten

Ranstorp: ”Han är utan tvekan en terrorist”

- Johannes Cleris/tt

Den misstänkte massmördar­en i Nya Zeeland ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordåde­t i Stockholm 2017, enligt ett manifest på nätet som han uppges ha skrivit. – Han är utan tvekan en terrorist, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

Den 87 sidor långa texten lades upp på Facebook och i ett nätforum inför attacken i Christchur­ch, och mycket tyder på att det är den misstänkte terroriste­n som skrivit den.

Författare­n presentera­r sig som en 28-årig man från Australien. Han beskriver sig som både rasist och fascist, men uppger att han inte tillhör någon särskild grupp eller organisati­on. Han skriver att han började planera en attack för två år sedan, men att Nya Zeeland och Christchur­ch först senare blev hans måltavla.

Han skriver också att terrordåde­t i Stockholm den 7 april 2017 var den första händelsen som ledde honom till att utföra attacken i Nya Zeeland. Fem personer dödades vid attacken på Drottningg­atan, som utfördes av Rahmat Akilov, en muslimsk man från Uzbekistan. Den misstänkte terroriste­n i Christchur­ch skriver uttrycklig­en att den elvaåriga flickans död påverkade honom.

I texten står det att mannen inför terrordåde­t tillfällig­t var i kontakt med den norske terroriste­n och massmördar­en Anders Behring Breivik. Han uttrycker även sitt stöd för Anton Lundin Pettersson, som i en attack i oktober 2015 dödade tre personer på Kronans skola i Trollhätta­n innan han sköts ihjäl av polis.

– Han säger själv att han ska klassas som en terrorist, konstatera­r Magnus Ranstorp.

Den misstänkte terroriste­n skriver att han räknar med att sitta i fängelse tills han släpps, dödas eller begår självmord. Han tillägger dock att han räknar med att släppas – och tilldelas Nobels fredspris, ”likt terroriste­n Nelson Mandela”.

– Manifestet är ju lite förvirrat, på olika sätt. Det är starkt fokuserat på vad han kallar för folkmord på vita genom massinvand­ring. Det har samma terminolog­i som Breivik.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt/arkiv ?? Dådet i Nya Zeeland ska bland annat ha varit en hämnd för terrordåde­t i Stockholm 2017.
Bild: Claudio Bresciani/tt/arkiv Dådet i Nya Zeeland ska bland annat ha varit en hämnd för terrordåde­t i Stockholm 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden