Hallandsposten

Ledare världen över fördömer terrordåde­t

- Sofia Tanaka/tt

Ledare över hela världen fördömer terrordåde­t i Christchur­ch i Nya Zeeland där 49 personer dödats. Från svenskt håll visar ministrar och partiledar­e sin bestörtnin­g. – Det är ett fegt, avskyvärt dåd, säger statsminis­ter Stefan Löfven på en pressträff.

Många muslimska politiska och religiösa ledare reagerar starkt på dådet som skedde vid fredagsbön­en i två moskéer.

”Indonesien fördömer kraftfullt den här skjutninge­n, särskilt som det hände på en plats för dyrkan under en pågående fredagsbön”, säger utrikesmin­istern Retno Marsudi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Hon har tidigare sagt att flera indoneser fanns inne i moskéerna.

I Malaysia beskriver Anwar Ibrahim, ledare för det största partiet i regeringsk­oalitionen, dådet som en tragedi. En malaysier ska finnas bland de skadade.

”Jag är mycket ledsen över denna ociviliser­ade handling, som går emot mänskliga värden och tar människors liv”, säger han i ett uttalande.

Vita huset kallar i ett uttalande attacken för en ”ond handling av hat”. USA:S president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den ”fruktansvä­rda massakern” och uttrycker sin ”varma sympati” till Nya Zeelands befolkning.

”USA står vid Nya Zeelands sida i vad vi än kan göra. Gud välsigne er alla”, skriver han bland annat.

Även från Vatikanen kommer ett uttalande. Påven är ”djupt sorgsen över nyheten om skadade och döda orsakade av en meningslös våldshandl­ing”, skriver statssekre­teraren Pietro Parolin.

Den turkiska presidente­n Recep Tayyip Erdogans talesperso­n fördömer det som han kallar en rasistisk och fascistisk attack.

”Attacken visar hur långt fientlighe­ten mot islam och muslimer har nått”, skriver han på Twitter.

 ??  ?? Påve Franciskus
Påve Franciskus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden