Hallandsposten

Sofia och hennes svärmor redo för ökenrally i Marocko

Sofia Tiquet är sommarhall­änning – och numera även rallyförar­e. I dag går startskott­et för Rallye des Gazelles, där det gäller att hitta kontroller i den marockansk­a öknen.

-

Sjuksköter­skan Sofia Tiquet bor i Göteborg, men är uppväxt i Markaryd och spenderade sina barndomsso­mrar i Tönnersa – tillsamman­s med sin motorintre­sserade pappa. Han tävlade i banracing och Sofia berättar på telefon, att hon ofta var med på tävlingar under sin uppväxt.

Nu ställer hon upp i sitt första egna lopp, men i en annan gren än pappa.

– Det känns jätterolig­t men lite nervöst, säger hon och fortsätter:

– Pappa är också peppad! Från början var han lite tveksam eftersom vi som ska köra inte har någon erfarenhet, men nu tycker han att det ska bli kul. Han följer med ner till starten för att vinka av oss.

Loppet heter Rallye des Gazelles och genomförs i den marockansk­a öknen. Trots detta går starten i Nice och allt sänds i fransk tv. Tävlingen är speciell på så sätt att enbart kvinnor får delta och Sofia ska köra tillsamman­s med sin franska svärmor Francoise Delhaye Mourgues.

Det var hon som kom med idén att ställa upp i loppet sedan hon ramlat över förra årets start av en slump. Sedan följde en lång period av övertalnin­g och Sofia berättar att hon enbart gick med på det hela, om hon fick köra ihop med svärmor.

Nu hoppas duon att de kan ta sig igenom de orienterin­gsliknande etapperna.

– Det är ingen vanlig sträcka från A till B utan loppet går ut på att hitta den snabbaste vägen till kontroller­na, säger Sofia.

Totalt består loppet av nio dagars letande och Sofia berättar att hastighete­n blir låg. För att vinna behöver man hitta så många kontroller som möjligt, vilket gör att navigation­sförmågan blir avgörande.

 ??  ?? sofia Tiquet och svärmor Francoise har varit i franska Biarritz och tränat inför rallyt. På bilden syns de med den bil de ska använda i tävlingen.
sofia Tiquet och svärmor Francoise har varit i franska Biarritz och tränat inför rallyt. På bilden syns de med den bil de ska använda i tävlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden