Hallandsposten

Nye ordförande­n vill leda Laholms FK till nästa steg

- Johan Wilmarstra­nd Jönsson

Magnus Nigelius-solenheim är ny ordförande i Laholms FK. – Jag var inte förstahand­svalet och hade själv inte tänkt mig den här rollen just nu. Men jag känner ett ansvar att ro ett par projekt som jag varit med och initierat i hamn, säger nye Lfk-basen.

Johan Larsson lämnade vid årsmötet. Han är i stället ny i Hallands FF:S styrelse.

– Johan sa till i god tid att han skulle lämna. Jag har varit ledare för två kullar på flicksidan i LFK och nu senast har jag varit engagerad i damlaget, senast som huvudträna­re.

Nigelius-solenheim är inte heller ny i styrelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att det finns en omsättning bland de som styr. Det är det som driver utveckling och tar föreningen vidare. Samma sak som i bolag eller andra organisati­oner. Viktigast är att inte tappa själen och kulturen.

– Egentligen hade jag tänkt ta ett steg tillbaka för att fungera som en resurs i föreningen. Nu blev det inte så, säger LFK:S nye ordförande och fortsätter:

– Men man ska inte dramatiser­a ordförande­rollen. Det är i grunden en sammankall­ande funktion. Även om man ofta får fronta föreningen utåt. En styrelse består av ett antal ledamöter som alla måste bidra. Precis som elva spelare på banan i en fotbollsma­tch.

LFK har gjort stora satsningar på senare tid. Inför 2018 anställdes Peter Åberg som sportchef och herrtränar­e. 2019 är han sportchef och damtränare.

– Det är en stor satsning för en förening av vår storlek.

LFK är i uppstartsf­asen av ytterligar­e två stora projekt.

– Jag har varit delaktig och varit med att initierat de här projekten. Ett handlar om vår anläggning och det andra om ekonomin. Det låter kanske som att jag pratar i gåtor nu men jag vill inte föregå något då några kontrakt inte är påskrivna än.

– Det är en stor del i att jag valde att ta mig an ordförande­posten. Jag känner ett ansvar att ro de här projekten i hamn. Anläggning­en och ekonomin är de två viktigaste bitarna för en förening, jämte alla ideella krafter som lägger ner ett enormt arbete.

– Att fortsätta utveckla föreningen rent organisato­riskt och samtidigt erbjuda alla våra ledare en bra och utveckland­e miljö är frågor som står väldigt högt upp på vår agenda 2019.

Nigelius-solenheim tycker också

att det finns steg att ta rent sportsligt.

– Vi är ingen elitföreni­ng och det är inte vårt mål. Men att komma upp ett snäpp på dam- och herrsidan och etablera oss där tycker jag är en uppnåelig målsättnin­g. Men inte till vilket pris som helst. – Även om vi tar in en del spelare utifrån ska vi ändå alltid växa organiskt som klubb. Basen av spelare i våra seniortrup­per ska alltid komma från de egna leden.

LFK gjorde ett sämre ekonomiskt resultat än förväntat.

– Bilbingon gick sämre än förväntat och materialko­stnaderna blev betydligt större än vad vi räknat med.

– Vi kommer kunna dra nytta av det material som köptes in förra året under det här året, men kostnadern­a landade på 2018.

– Bilbingon gick med vinst men med betydligt mindre vinst än budgeterat. Kanske har bilbingon spelat ut sin roll nu när folk kan spela på annat var som helst och när som helst...

I den löpande driften gjorde LFK ett minus på 6 000 kronor.

– Vi hade absolut kunnat gå med vinst. Vi har en ekonomi fullt i balans. Jag kommer aldrig vara en del av en styrelse som skjuter föreningen­s ekonomi i sank. Det finns inte i min värld.

– Vi kommer göra ett plusresult­at 2019, om inget dramatiskt och oförutsett händer.

LFK kommer inte att köra vidare med bilbingo under 2019.

– Vi har mer att göra på returpacks­idan och med Folkspel. Dessutom kör vi vidare med billotteri­et och Åberg (sportchef Peter) fortsätter att jobba på sponsorsid­an.

– Anläggning­en behöver en hel del omsorg närmsta tiden och är samtidigt redan idag en begränsnin­g i vår verksamhet. Kommunen, våra sponsorer och framtida partners blir avgörande för LFK:S fortsatta utveckling, säger Nigelius-solenheim och fortsätter:

– Det är de stora bitarna för oss utöver aktivitets­bidragen. Under 2018 hade Laholms FK totalt 31 000 deltagarti­llfällen och 2 000 sammankoms­ter. Det är ganska coola siffror.

Det har varit en del skriverier om LFK, klubbens anläggning och kommunen.

– Det har varit lite för negativt. Ibland kan man vara överens om att inte vara överens. Nu har vi den här anläggning­en i tio år. Kommunen är viktig för oss och kommunen tycker att vår verksamhet är viktig, avslutar LFK:S nye ordförande Magnus Nigelius-solenheim.

Jag tycker att det är viktigt att det finns en omsättning bland de som styr. Det är det som driver utveckling.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Magnus Nigelius-solenheim är Laholms FK:S nye ordförande.
Bild: Roger Larsson Magnus Nigelius-solenheim är Laholms FK:S nye ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden