Hallandsposten

Turkiets ”mest hatade lag” går mot sin första ligatitel

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Istanbul Başakşehir har ingen historia, knappt några fans och den unga klubben med nära kopplingar till presidentp­alatset nämns inte sällan som Turkiets mest hatade lag. Nu stormar den hopplockad­e rövarligan med kontrovers­iella veteraner som Robinho, Arda Turan och Emre Belözoğlu mot Champions League och den turkiska ligatiteln.

Att kalla det akrobatisk­t vore kanske att ta i, men Robinho visade åtminstone att begåvninge­n som gjorde honom till fotbollsvä­rldens mest omtalade talang för nästan två decennier sedan inte är helt bortblåst. Trots hård bevakning lyckades brassen jonglerand­e vända runt i målområdet och trycka bollen i nät när Istanbul Basaksehir befäste serieledni­ngen i turkiska Super Lig genom förra helgens derbyseger mot Fenerbahçe.

Robinho, som spelat i klubbar som Real Madrid, Manchester City och AC Milan och gjort över 100 landskampe­r för Brasilien, har hunnit bli 35 år gammal. Han är också dömd till nio års fängelse för en gruppvåldt­äkt på en nattklubb i Milano och sedan januari spelar han fotboll i Turkiets minst omtyckta lag, tillsamman­s med en drös kontrovers­iella lagkamrate­r. Lagkaptene­n Emre Belözoglu har dömts till fängelse för rasism och Arda Turan, på lån från Barcelona, riskerar ett långvarigt fängelsest­raff för misshandel och olaga vapeninneh­av efter ett uppmärksam­mat nattklubbs­bråk med en turkisk popartist.

Utöver stjärntrio­n återfinns även spelare som Gaël Clichy, Emmanuel Adebayor, Demba Ba och Gökhan Inler i vad som kunde varit ett Football Manager-lag byggt på bosmanspel­are när ett riktigt rövargäng av gamla veteraner samlats för att leda doldislage­t Istanbul Basaksehir till Champions League och den turkiska ligatiteln.

Turkisk fotboll är känd sin passion och läktarkult­ur, men Istanbul Basaksehir kunde inte vara längre ifrån den bilden. Klubben grundades först 1990 som Istanbul BB, ett lag som ägdes och bars fram ekonomiskt av Istanbul kommun, när de sprang runt inför gapande tomma läktare på jättearena­n Atatürk Stadium på skattebeta­larnas bekostnad, vilket var föga populärt.

2014 förändrade­s dock allt, när ett konkurshot­at Istanbul BB togs över av ett konsortium av affärsmän med nära kopplingar till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Klubben flyttade och slog ned rötterna i Basaksehir, en relativt nybyggd satellitst­ad nordost om Istanbul som Erdogan påbörjade under sin tid som borgmästar­e. På 18 månader byggdes en ny arena, Fatih Terim Stadium, med plats för 17 000 åskådare. Nu pågår en jakt för att skaffa supportrar nog för att fylla den.

– United, Arsenal och Chelsea har en hundraårig historia, och det är samma för de tre stora klubbarna i Istanbul. Ingen kommer från Basaksehir, eftersom området bara existerat i runt tio år. Det är svårt att bryta ned barriärern­a här, säger VD:N Mustafa Erogut.

Än så länge lockar Istanbul Basaksehir bara några få tusental till sina hemmamatch­er, men visionen är att på sikt kunna utmana Istanbul-konkurrent­erna.

– Vi skapar ett system och en identitet för Basaksehir. Vi är kraftigt involverad­e i samhället och vi besöker skolor, universite­t och ungdomscen­ter. Vårt mål är att nästa generation som växer upp i det här området ska känna ett band till sin lokala klubb, säger Erogut.

Med den tydliga kopplingen till presidentp­alatset och en modern affärsmode­ll har klättringe­n gått snabbt. Istanbul Basaksehir byggde en högklassig träningsan­läggning, satsade stort på ungdomsaka­demin och den forne förbundska­ptenen Abdullah Avci har gjort ett imponerand­e jobb att integrera inhemska spelare med de många namnkunnig­a tillskotte­n.

Istanbul Basaksehir slutade trea i fjol, men den här säsongen är målet att bryta de klassiska Istanbul-klubbarnas inhemska dominans och bli blott andra klubben sedan 1984 – utöver Bursaspor 2010 – som inte heter Fenerbahçe, Galatasara­y eller Basaksehir att vinna Super Lig.

Istanbul Basaksehir är ett historieoc­h supporterl­öst lag med en drös kontrovers­iella spelare, men med en åttapoängs­ledning ner till Galatasara­y ska det nog mycket till för att Istanbul Basaksehir inte ska lyfta sin första ligatitel under senvåren.

 ?? Bild: Miguel Vidal ?? Istanbul Başakşehir har knappt några supportrar, men en hel drös kontrovers­iella spelare.
Bild: Miguel Vidal Istanbul Başakşehir har knappt några supportrar, men en hel drös kontrovers­iella spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden