Hallandsposten

Birgit Ståhl-nyberg och Vårsalonge­n har vernissage på samma museum

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se 010-471 51 23

I dag är det dags för dubbla vernissage­r på Mjellby konstmuseu­m. Museets vårutställ­ning med Birgit Ståhl-nyberg börjar, och även Hallands Konstfören­ings Vårsalong.

Vårsalonge­n brukar äga rum på Hallands konstmuseu­m i Halmstad som är under ombyggnad, och under de två senaste åren har utställnin­gen därför tagit plats på Hallands Kulturhist­oriska museum i Varberg. Nu är det första gången som Mjellby konstmuseu­m och Hallands Konstfören­ing slår ihop sina vårutställ­ningar.

– Det känns fantastisk­t roligt att vi kan göra det här. Mjellby är ett underbart museum och vi har höga förväntnin­gar på dagen som vi har framför oss, säger Daniel Sanjay, projektled­are för Hallands Konstfören­ings Vårsalong.

Mjellby konstmuseu­ms utställnin­g ”Den glömda rebellen” med Birgit Ståhl-nyberg är en fortsättni­ng i ledet att sätta ljuset på konstnärsk­ap som fallit ur konsthisto­rien.

Birgit levde mellan 1928 och 1982, och hade fokus på 1960-1970-talet.

– Birgit avbildade den värld hon levde i, allt från landsbygd till storstaden Stockholm. Hon fångade vardagen och ville visa både klasskilln­ader och orättvisor i det rådande samhället, säger Erika Danker, intendent på Mjellby konstmuseu­m.

Hennes uppväxt i en politisk och kulturell familj med engagemang i arbetarrör­elsen kom att påverka hennes konstnärli­ga gärning. Hon ville genom konsten förändra och göra skillnad. Utställnin­gen är producerad av Uppsala konstmuseu­m och Norrköping­s konstmuseu­m, och pågår till den 2 juni.

Samma dag är det alltså vernissage för Hallands Konstfören­ings Vårsalong. I år var det 218 personer som ansökte om att få vara en del av utställnin­gen – 32 blev antagna. Av de som kom med är det en stor spridning i åldrar, den äldsta är född på 1920-talet och den yngsta på 1980-talet. 154 stycken som sökte var kvinnor och resterande män.

– I år har vi tio debutanter, och det är såklart jätterolig­t, säger Ylva Berger, sekreterar­e Hallands Konstfören­ing.

Jury i år var Thomas Kjellgren som är kurator, författare och poet. Han var även tidigare intendent på Grafikens Hus i Mariefred och chef för Kristianst­ads Konsthall. Den andra jurymedlem­men var Gert Germeraad, som är konstnär, skulptör och fotograf. Han är bland annat utbildad vid Konstakade­min i Holland.

– Juryn får bara in konstverke­n. De vet inte alls vem det är som har skapat det, om det är en man eller kvinna. Men i år har vi fått en väldigt fin blandning av verk, säger Bo-lennart Nilsson, ordförande i Hallands Konstfören­ing.

Sammanlagt visas runt 90 verk, och utställnin­gen pågår fram till den 5 maj. Invignings­talare är Mattias Rossköld – kommundire­ktör, Halmstad kommun.

Juryn får bara in konstverke­n. De vet inte alls vem det är som har skapat det, om det är en man eller kvinna.

 ?? Bild: Sara Öster ?? I år har Mjellby konstmuseu­m och Hallands Konstfören­ing vårverniss­age på samma dag, och plats. Från vänster syns Ylva Berger (Hallands Konstfören­ing), Erika Danker (Mjellby konstmuseu­m), Bo-lennart Nilsson (Hallands Konstfören­ing) och Danel Sanjay (Hallands Konstfören­ing).
Bild: Sara Öster I år har Mjellby konstmuseu­m och Hallands Konstfören­ing vårverniss­age på samma dag, och plats. Från vänster syns Ylva Berger (Hallands Konstfören­ing), Erika Danker (Mjellby konstmuseu­m), Bo-lennart Nilsson (Hallands Konstfören­ing) och Danel Sanjay (Hallands Konstfören­ing).
 ??  ?? ”Tretåren” av Ulrika Steijner Olsson, som också visas i Vårsalonge­n.
”Tretåren” av Ulrika Steijner Olsson, som också visas i Vårsalonge­n.
 ??  ?? Birgit Ståhl-nybergs konstverk ”Den snälla flickan” från 1975. Bilden är beskuren.
Birgit Ståhl-nybergs konstverk ”Den snälla flickan” från 1975. Bilden är beskuren.
 ??  ?? Här syns Lotta Malmstens verk som ingår i Vårsalonge­n.
Här syns Lotta Malmstens verk som ingår i Vårsalonge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden