Hallandsposten

Musikal lyfter Roald Dahls superhjält­e Matilda

- Elin Swedenmark/tt

Matilda är den lilla tjejen som står upp mot mobbare – med lika delar intelligen­s och övernaturl­iga krafter. Nu tar Roald Dahls unga hjältinna plats på scen, i ”Matilda the musical” på Malmö opera.

De som älskar att hata Harry Potters elaka styvfamilj Dursleys lär inte bli besvikna på föräldrarn­a i Roald Dahls ”Matilda”. Trots att paret har begåvats med en ovanligt klok liten flicka behandlar de henne som ohyra. Och skolans rektor är inte bättre – hon är våldsam och elak mot eleverna.

Men den unga hjältinna som Roald Dahl skapade för lite mer än 30 år sedan slår tillbaka mot en elak vuxenvärld på ett ovanligt vis.

– Hon visar att det går att förändra och göra uppror på fredlig väg, säger regissören Elisabeth Linton, som nu sätter upp ”Matilda the musical” på Malmö opera, med premiär den 15 mars.

Det är Royal Shakespear­e Company som har skrivit musikalen. Nu framförs den med en symfoniork­ester och 23 barnskådes­pelare, varav 10 syns på scen samtidigt. De har alla gått i en särskild Matildasko­la, för att lära sig mer om sång, dans och teater. Snart tioåriga Matilda Gross tycker att hon har utvecklats massor. Hon är ett av de barn som spelar huvudperso­nen och beskriver henne som ”en smart, klok och snäll tjej som är omtänksam och älskar att läsa böcker”.

– Bäst med Matilda är att hon vågar säga emot och vara sig själv. Hon vill att allt ska vara rättvist, säger hon.

När Matilda blir arg upptäcker hon att hon kan flytta på saker enbart genom att titta på dem. Hon tänker ut små men finurliga hämndaktio­ner och står upp för de svaga.

Elisabeth Linton tycker att hon är en ovanlig och bra förebild för unga killar och tjejer.

– Det är inte jättevanli­gt att superhjält­en är en liten tjej och att hon är den klokaste av alla, säger hon.

Matilda är inte heller utan stöd: på det lokala biblioteke­t får hon kärlek och omtanke. Hon har också författare­n på sin sida – Elisabeth Linton har tidigare iscensatt ”Häxorna” av Roald Dahl och uppskattar att han alltid tar barnens parti.

– Generellt tror jag att hans böcker är så populära för att de tar avstamp i en realism men samtidigt är skruvade. Det är härligt med en barnboksfö­rfattare som är så knäpp, säger hon.

Barnen reagerar inte heller lika starkt på ”de hemska” händelsern­a. Medan vuxna förfasas när en ung kille förvandlas till en mus köper barnen det direkt.

Elisabeth Linton tycker att musikalen passar både stora och små på olika vis.

– Budskapet är att även om du är liten och ensam kan du påverka, det behöver vi höra i dag.

 ??  ?? Hennes familj är elak men lilla matilda bestämmer sig för att hämnas, i ”matilda the musical”.
Hennes familj är elak men lilla matilda bestämmer sig för att hämnas, i ”matilda the musical”.
 ?? Bild: Malin Arnesson/tt ?? Tioåriga matilda gross spelar matilda i en musikal utifrån roald dahls klassiker.
Bild: Malin Arnesson/tt Tioåriga matilda gross spelar matilda i en musikal utifrån roald dahls klassiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden