Hallandsposten

Svenska Akademiens hundraårig­a avtal rivs upp

- Sara Ullberg/tt

Vi ses i rätten! Det är Svenska Akademiens svar på Stockholms stads krav på omförhandl­ing av det kostsamma hyresavtal­et för Börshuset.

– Det här är ingångna avtal. Dem kan man inte bryta hur som helst. Finns det en sådan vilja från politikern­as sida så får man driva det vidare i domstol, säger Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson till TT.

Stockholms stad vill riva upp avtalet mellan Svenska Akademien och staden om hyran för de över 2 000 kvadratmet­er i Börshuset som Akademien använder. Sedan 1914 betalar institutio­nen inte en krona i hyra. Fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) kallar avtalet ”förlegat och föråldrat” och menar att det är dags att Svenska Akademien börjar betala marknadshy­ra.

– Vi ska inte subvention­era hyresgäste­r på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, sade han i en Tt-intervju på torsdagen.

Stora pengar står på spel. Enligt fastighets­kontoret går staden miste om sex miljoner kronor i hyresintäk­ter varje år. Dessutom står staden för drift och underhåll av lokalerna, vilket beräknas kosta en och en halv miljon kronor årligen.

Anders Olsson uttrycker förvåning över fastighets­borgarråde­ts utspel.

– Vi har inte fått några förhandlin­gspropåer över huvud taget, utan bara nåtts av det i medierna. Så några förhandlin­gar är vi inte alls införstådd­a med. Det här måste prövas i domstol om de vill gå vidare med det.

– Det här måste skötas korrekt. Det här är något som juristerna får pröva ordentligt. Vi har ingått avtal som ska gälla och måste följa rådande rättsordni­ng.

Det är inte första gången som frågan har lyfts. Även Socialdemo­kraterna i fastighets­nämnden gick i april förra året ut med att de ville häva hyresavtal­et.

– Det misslyckad­es den gången, konstatera­r Anders Olsson.

– Jag vill inte spekulera i varför det här drivs fram just nu när det finns en speciell opinion mot Akademien. Men vi kommer inte att låta det här störa vårt löpande arbete. Vi tar det inte så allvarligt, det här kommer att lösa sig, det är jag helt övertygad om.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? svenska akademiens ständige sekreterar­e anders Olsson
Bild: Pontus Lundahl/tt svenska akademiens ständige sekreterar­e anders Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden