Hallandsposten

Eldsjälar höll Halland fritt från bränder

Halmstad: 2017 var de bara uppe några få gånger. Sommaren 2018 var det precis tvärtom. Bara några enstaka dagar kunde de stanna på marken. Under Eldsjälsga­lan i Halmstad kommun utsågs Frivilliga flygkåren i Halmstad till årets eldsjälar.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Under sommaren 2018 kunde Frivilliga flygkåren bara stanna på marken några få dagar. De var en stor anledning till att Halland klarade sig från allvarliga bränder. Nu har de utsetts till årets eldsjälar.

Det är inte utan att det märks att de är stolta över sin insats. Den vackra glasstatye­tten står på bästa plats i prisskåpet och diplomet där de utsågs till årets hjältar av Länsförsäk­ringar har också fått en framträdan­de plats i klubbens lokaler.

– Det är klart att det känns väldigt hedrande och som ett stort erkännande att vi fått det här priset, säger Björn Blommegård, länsflygch­ef i Frivilliga flygkåren Halland.

Man skulle kunna säga att det runnit mycket vatten under broarna sedan det begav sig. En höst och en vinter har passerat och våren har redan travat in i vårt landskap. Men knappast någon har väl glömt förra sommarens värmebölja som aldrig tog slut. De knastertor­ra gräsmattor­na. Eldningsfö­rbudet. Rapporteri­ngen från skogsbränd­er i andra delar av landet som ständigt trotsade brandgator och begränsnin­gslinjer. Men Halland klarade sig från allvarliga­re bränder. Och alla de flygtimmar som Frivilliga flygkåren lade ned är en stor anledning till det.

– Vi har aldrig varit med om någonting som är ens i närheten. Den sommar vi flugit som mest tidigare var vi uppe 130 timmar. Så det här var någonting alldeles speciellt, säger Lennart Persson.

Lennart Persson, ansvarig för brandflyge­t i södra Halland, berättar att de lade upp arbetet inför sommaren precis som vanligt. Och medlemmarn­a anmälde sig precis som vanligt.

– Jag anmälde mig till två veckor. Och jag räknade med att det blir max två flygningar per vecka eller så. Men när det närmade sig insåg jag ju att det skulle se helt annorlunda ut.

Han och alla de andra deltagarna fick i stället slita hårt under långa pass. Inte sällan var de uppe och flög både två och tre gånger per dag för att verkligen säkerställ­a att man tidigt kunde få korn på eventuella bränder i skog och mark runtomkrin­g Halmstad.

– Först började min hustru ifrågasätt­a om det här verkligen var rimligt när semestern närmade sig. Men alltefters­om tiden gick och hon såg hur torrt det var så tyckte även hon att det kändes bra. Man förstod hur viktigt det var.

Och viktigt, det var det. Under de flygningar som gjordes under sommaren upptäcktes inte mindre än 15 bränder. Några av dem hade allmänhete­n redan larmat om, medan brandflyge­t var första instans som larmade om ungefär hälften av bränderna. Och några av de bränder man upptäckte kunde fått förödande konsekvens­er om de fått fortsätta.

– Vi upptäckte bland annat en brand i Bygget där Räddningst­jänsten bedömde att det skulle kunnat bli en allvarlig brand om den fått fortsätta. Det handlar ju om att upptäcka branden tidigt, säger Lennart Persson.

Vi har aldrig varit med om någonting som är ens i närheten. Den sommar vi flugit som mest tidigare var vi uppe 130 timmar. Lennart Persson

–Vi har ju sparat värden för många miljoner. Både Räddningst­jänsten och många privata skogsägare är ju väldigt tacksamma för vår insats.

När vi nu ändå är inne på just räddningst­jänsten så är det personer därifrån tillsamman­s med beredskaps­direktören på länsstyrel­sen som nominerat föreningen till priset för årets förening. Det eftersom de förstås inser hur otroligt värdefullt Frivilliga flygkårens arbete är.

– Det är ju Räddningst­jänsten som avgör om vi ska gå upp eller inte. Och en bit in i sommaren frågade de oss hur det gick för oss. Om vi klarade uppdraget.

– Jag svarade att det är tufft, men att det går.

Och gick gjorde det tack vare ett gäng engagerade, lojala medlemmar som kämpade på för att undvika en katastrof.

– Jag vill också trycka på att vi är många som i organisati­onen som gjort det här möjligt. Det handlar ju inte bara om att flyga. Vi hade till exempel flera servicemek­aniker som också arbetade hårt, förklarar Björn Blommegård.

– Vi gillar att flyga. Men om man kan kombinera sitt intresse med samhällsny­tta, då är det fantastisk­t bra, säger Björn Blommegård.

De flesta som är med är förstås piloter med egna certifikat. Men det är absolut inget måste för att få vara med. Varje flygning krävs nämligen både pilot och spanare och för att vara spanare krävs inga flygkunska­per alls.

– Det är viktigt att veta. Om man är intressera­d av att flyga och samtidigt göra en insats, då kan just spanaruppd­raget vara en möjlighet. En som insåg det var Ulf Gustafsson som var uppe och spanade inte mindre än 44 rundor förra sommaren.

– Vi hoppas ju att det här priset ska göra att fler får upp ögonen för oss och vår verksamhet, säger Björn Blommegård.

 ??  ?? Björn Blommegård, Ulf Gustavsson och Lennart Persson ägnade åtskilliga timmar av sin semester åt att spana efter eld i traktens skogar. De poängterar att arbetet var en laginsats där många människor, flygare såväl som spanare och mekaniker bidrog.
Björn Blommegård, Ulf Gustavsson och Lennart Persson ägnade åtskilliga timmar av sin semester åt att spana efter eld i traktens skogar. De poängterar att arbetet var en laginsats där många människor, flygare såväl som spanare och mekaniker bidrog.
 ??  ??
 ??  ?? Här visar Frivilliga flygkåren stolt upp sina priser.
Här visar Frivilliga flygkåren stolt upp sina priser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden