Hallandsposten

Mattias Karlsson:

Stanna upp ett ögonblick och tänk efter, är detta sant? På sociala medier är det lätt att ryckas med och förlora fattningen.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

I stället för att enligt god journalist­isk sed lyfta fram båda sidor driver Joakim Lamotte en ensidig och tesdriven journalist­ik.

Iveckan har situatione­n på Österledsk­olan i Oskarström fått stor uppmärksam­het. Hallandspo­sten har rapportera­t om återkomman­de bråk mellan elever och polisen har tillkallat­s till skolan ett flertal gånger (12/3).

I en kolumn på denna sida kommentera­de jag händelsern­a (13/3). Jag skrev att uppgiftern­a om vad som hänt går isär och att det är viktigt att skollednin­g och lärare både får stöd och resurser för att lösa problemen på skolan. Jag lyfte också fram föräldrarn­as ansvar för deras barns uppfostran.

Därefter har frilansjou­rnalisten Joakim Lamotte uppmärksam­mat situatione­n via sin Facebook-sida som har mer än 192 000 följare. Lamotte uppger att han blivit kontaktad av föräldrar på skolan och att de för honom beskriver att otrygghete­n breder ut sig. ”Våra döttrar misshandla­s och kallas svennehora”, skriver Lamotte som rubrik på sitt inlägg, och antyder att det är ett direkt citat från en förälder.

På torsdagen delade Joakim Lamotte en bild på underteckn­ad med följande text:

”Ledarskrib­ent om tjejer som blir slagna och kallade svennehoro­r: Deras föräldrar är rasister.”

Denna bild med det följande inlägget har fått en stor spridning på nätet. Men citatet är felaktigt. Och det ser man också om man går till källan, det vill säga min kolumn.

Inlägget har fått många likes och över 1 000 kommentare­r. Det genomgåend­e temat är ett hat riktat mot mig som politisk redaktör och mot Hallandspo­sten. Många kommentare­r på inlägget är direkt hotfulla och på gränsen till vad som är lagligt.

Inte någonstans uppger jag i min text hur flickorna har blivit behandlade, detta är en uppgift som kommer från Joakim Lamotte. Med andra ord lägger han orden i min mun, vilket är en direkt förkastlig journalist­ik.

Joakim Lamotte kallar sig för ”oberoende journalist”. Det må vara sant så till vida att han kanske inte har några kopplingar till utomståend­e företag eller någon annan aktör. Men i samma andetag som Lamotte hävdar sitt oberoende uppmanar han också folk att skänka pengar till honom via Swish.

Detta är ett återkomman­de mantra från Joakim Lamotte. Det är också så han får in pengar till sin journalist­iska verksamhet. Men det finns en stor problemati­k i detta, och det är vad man skulle kalla för jakten på ”clickbait”. I stället för att enligt god journalist­isk sed lyfta fram båda sidor, driver Joakim Lamotte en ensidig och tesdriven journalist­ik.

I min kolumn tar jag upp de beskyllnin­gar som finns om att en grupp nyanlända pekas ut som grunden till alla problem. Här är det viktigt att poängtera att man ska kunna peka ut vissa individer utan att bli kallad för rasist, men enligt de uppgifter som Hallandspo­sten har rapportera­t om finns det rasistiska undertoner i dessa beskyllnin­gar mot just nyanlända på Österledsk­olan.

Det finns stora skillnader mellan skolorna i Halmstad, både vad gäller andelen elever med utländsk bakgrund och andelen elever med föräldrar utan eftergymna­sial utbildning. I det läget är det viktigt att resurserna fördelas efter behov. Detta är främst en politisk fråga att hantera, och här kanske det behövs en större omfördelni­ng av resurserna inom Halmstads kommun.

Nu är det som sagt viktigt att skollednin­g och lärare på Österledsk­olan får både stöd och resurser för att lösa problemen på skolan. Detta gäller generellt. Specifikt måste skolan bekämpa varje fall av kränkning och mobbning oavsett vem som är förövare.

Från kommunens sida ger man skollednin­gen sitt fulla stöd i hur man hanterar situatione­n. Skolförval­tningen har också satt in centrala resurser och det pågår enskilda samtal med vårdnadsha­vare.

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Lovisa Aldrin (L) säger i en intervju i HP att hon förstår föräldrarn­as oro och att det är viktigt att man lyssnar på och diskuterar med eleverna. Hon säger vidare att man måste ”jobba med grundlägga­nde principer om allas lika värde och hur man behandlar varandra” (15/3).

Detta är ett viktigt budskap för framtiden.

Sociala medier har många positiva fördelar i kommunikat­ionen mellan människor. Men det finns också verkliga baksidor, som till exempel när det sprids hat och hot. Joakim Lamottes inlägg är ett exempel på detta.

Att falska påståenden kan spridas med en sådan fruktansvä­rd hastighet via sociala medier är ingen bra utveckling. Till sist är det ytterst få som har förmågan att ta reda på vad som verkligen har hänt eller vad som har sagts.

En bra lögn kan gå från Bagdad till Konstantin­opel medan sanningen letar efter sina sandaler. Sällan har det arabiska ordspråket passat bättre än nu. För den som verkligen bryr sig om samhällsut­vecklingen och vart vi är på väg gäller det att inte rusa iväg och tro på allt som sägs och skrivs på sociala medier. Det är kanske den viktigaste lärdomen från veckan som gått.

Här kommer avslutning­svis några källkritis­ka råd. Stanna upp ett ögonblick, och tänk efter. Är detta jag läser på nätet verkligen sant? Vem är upphovsman och vilket syfte har informatio­nen? För vem är materialet skrivet och hur trovärdigt är det ?

Svaren finns inte alltid där, men genom att ställa frågorna kan man öva upp sin källkritis­ka blick och därmed avslöja många osanningar. Här har varje individ en viktig uppgift att öva upp det självständ­iga tänkandet.

Ledarredak­tionen har utan framgång sökt Joakim Lamotte.

 ??  ??
 ?? Bild: Kent Eng ?? Joakim Lamotte kallar sig för ”oberoende journalist” och uppmanar folk att skänka pengar till honom via Swish.
Bild: Kent Eng Joakim Lamotte kallar sig för ”oberoende journalist” och uppmanar folk att skänka pengar till honom via Swish.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden