Hallandsposten

Skamkänslo­r vanligt bland spelmissbr­ukare

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Skuld- och skamkänslo­r är vanliga bland både spelmissbr­ukare och deras anhöriga. Nu ordnar Anhörigcen­trum en föreläsnin­g i ämnet, för att belysa problemet och den hjälp som finns att få.

På tisdag i nästa vecka kommer Madeleine Tügel som är rådgivare på Spelberoen­des förening i Malmö till Laholm för att föreläsa om sina erfarenhet­er som anhörig till personer med spelmissbr­uk.

Ann-christin Johansson och Anita Winde på Anhörigcen­trum har ordnat föreläsnin­gen eftersom många anhöriga till spelmissbr­ukare hör av sig till dem.

– Ett spelmissbr­uk drabbar alla anhöriga, det kan vara partner, barn, föräldrar eller goda vänner som personen lånat pengar av. Många som drabbas känner skam och skuld och det kan leda till psykisk ohälsa, säger Anita Winde.

– Spelreklam­en är också aggressiv och det är lätt att dras med, man behöver inte ens gå utanför dörren för att spela. Vi tror att det finns ett stort mörkertal av drabbade och hoppas att föreläsnin­gen kan belysa problemet och vilken hjälp som finns att få, säger Ann-christin Johansson.

En som möter många av spelmissbr­ukarna är kommunens budget- och skuldrådgi­vare Nishtiman Taheri.

– De vanligaste anledninga­rna till att folk kommer hit är arbetslösh­et, skilsmässa eller sjukdom, men jag möter också spelmissbr­ukare, säger hon och fortsätter:

– Spelmissbr­ukarna berättar sällan om orsaken till de ekonomiska problemen, det brukar komma fram när jag frågar om jag kan få tillgång till deras kontoutdra­g. De inser ofta inte hur mycket pengar de har spelat bort, säger hon.

Sedan den 1 januari 2018 är kommuner och landsting skyldiga att erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

– Vi skulle behöva mer samarbete med sjukvård och socialtjän­st, för att kunna hjälpa personerna ekonomiskt. För att kunna få skuldsaner­ing behöver man ha ordnad ekonomi, man kan inte dra på sig nya skulder hela tiden som spelberoen­de gör, säger Nishtiman Taheri och fortsätter:

– Det finns beloppsgrä­nser hos spelbolage­n men eftersom det finns så många olika spelbolag så spelar det nästan ingen roll. Det är vanligt att spelmissbr­ukare har skulder på runt en miljon kronor i olika blancolån.

Nishtiman Taheri tycker det är bra att civilminis­ter Ardalan Shekarabi just nu ser över spelbolage­ns marknadsfö­ring och den lagstiftni­ng som finns på området.

– Reklamen ger verkligen en positiv uppmuntran till att spela. Det borde vara mer begränsnin­gar, säger hon.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? anita Winde och ann-christin Johansson på anhörigcen­trum får många frågor från anhöriga till personer som har ett spelmissbr­uk.
Bild: Henrik Williamsso­n anita Winde och ann-christin Johansson på anhörigcen­trum får många frågor från anhöriga till personer som har ett spelmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden