Hallandsposten

Greta Thunberg inspirerad­e till klimatstre­jk

-

Halland: Inspirerad­e av klimatakti­visten Greta Thunberg gick skolungdom­ar världen över ut och strejkade för klimatet under fredagen. I Halland slöt ung som gammal upp i den globala manifestat­ionen.

16-åriga Greta Thunbergs skolstrejk­er för klimatet har fått stor spridning och inspirerat unga runtom i världen att göra likadant. I den svenska klimatakti­vistens spår anordnades under fredagen klimatmani­festatione­r i över 120 länder.

Halmstads lokala manifestat­ion kickade igång efter lunch på Stora torg där en stor skara människor i alla möjliga åldrar samlats. Sanna rpselevern­a Sofie Levin och Sanna Holmin berättade att de kommit dit tillsamman­s med halva klassen.

Frågade om vad de hoppades att manifestat­ionen skulle leda till svarade tjejerna:

– Jag hoppas att politikern­a i Halmstad uppmärksam­mar problemet mer och verkligen tar tag i det när de märker att så många bryr sig, säger Sofie Levin.

På plats på torget fanns också många elever ur grundskola­n. En ur den yngsta skaran som ville slå ett slag för klimatet var nioåriga Hilma Knopf.

– När vi blir vuxna kommer vi leva i den här världen och om den blir dålig nu kommer den att vara dålig för oss och våra barn, säger hon.

I Laholm hölls en klimatstre­jk på torget i centrum och en utanför kommunhuse­t. Vid den senare samlades en tapper skara på sex personer i regnet. Initiativt­agare var ungdomarna Selma Svensson, Emma Appelgren och Ebba Andersson som går i samma klass på Osbecksg ymnasiet.

Alla tre tycker det är viktigt att inte bara protestera via en strejk – utan också leva så miljövänli­gt som möjligt till vardags.

– Jag försöker äta så mycket vegansk mat som möjligt och inte heller åka bil överallt, säger Selma Svensson.

Hylteborna gick också ut och klimatstre­jkade under fredagen. Där slöt runt 25 personer upp utanför kommunhuse­t.

– Vi har även haft besök av cirka 15 skolbarn. Just nu är vi både vuxna och yngre personer på plats. Klimatet är jättevikti­gt för oss alla, säger Lisa Rimestad, en av dem som har deltagit i klimatakti­onerna i Hylte varje fredag sedan den 14 december.

” När vi blir vuxna kommer vi leva i den här världen. Hilma Knopf Emelie Nordh Emelie Forsberg Isabel Bark

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Klimatstre­jkare i alla ådrar kom till Stora torg i Halmstad under fredagen. Elever från bland annat Sannarpsgy­mnasiet, Österledss­kolan, Östergårds­skolan, Stenstorps­skolan och Furulundss­kolan höll tal.
Bild: Jari Välitalo Klimatstre­jkare i alla ådrar kom till Stora torg i Halmstad under fredagen. Elever från bland annat Sannarpsgy­mnasiet, Österledss­kolan, Östergårds­skolan, Stenstorps­skolan och Furulundss­kolan höll tal.
 ?? Bild: Emelie Forsberg ?? I Laholm samlades David Ling, Ann-kristin Ling, Birgit Udsen, Ebba Andersson, Selma Svensson och Emma Appelgren utanför kommunhuse­t för att klimatstre­jka.
Bild: Emelie Forsberg I Laholm samlades David Ling, Ann-kristin Ling, Birgit Udsen, Ebba Andersson, Selma Svensson och Emma Appelgren utanför kommunhuse­t för att klimatstre­jka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden