Hallandsposten

Halmstads första storförsko­la invigd

Alet: Under 2019 ska minst fem nya förskolor stå färdiga. Först ut blev Aleskogens förskola, som också är Halmstads första storförsko­la med hela åtta avdelninga­r och plats för 170 barn.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Alet: Efter många år i småtrista paviljonge­r har Aleskogens förskola äntligen fått en permanent byggnad. Med sina åtta avdelninga­r blir den också Halmstads första storförsko­la. På fredagen hölls en lagom högtidlig invigning.

– Det här känns superhärli­gt. Vi har väntat och längtat, säger förskolech­efen Tina Andersson-gunnarsson medan hon visar runt i de luftiga lokalerna.

Här går fönsterna ända ner till golvet, så att även små barn ska kunna njuta av utsikten, och här finns en särskild uteateljé och plats för vattenlek.

Med sina pampiga utformning ser byggnaden förstås mer ut som en myndighet än en traditione­ll förskola, men det är just det som är poängen, menar barn- och ungdomsför­valtningen­s chef, Pauline Broholm Lindberg:

– Våra förskolor och skolor ska signalera viktighet, likt forna tiders centralsta­tioner, för här pågår så viktiga saker. Det handlar inte om att skapa stora barnfabrik­er, men storleken gör det möjligt att samarbeta kring personal och ta in nya kompetense­r, som musikpedag­og eller ateljerist­a.

Aleskogens förskola är nu först i Halmstad med att inrymma hela åtta avdelninga­r med plats för 170 barn. Tidigare har Kärlekens förskola framhållit­s som mönstermod­ell med sina fyra avdelninga­r.

– Det här är samma modell som på Kärleken, men i två våningar. Och Lineheds nya förskola kommer att bli en trippelvar­iant med tolv avdelninga­r, berättar Pauline.

Vid invigninge­n förklarade Lovisa Aldrin (L), barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande, att hon hoppades få inviga en hel rad av liknande förskolor. Mycket talar för att hennes önskan kommer att gå i uppfyllels­e.

– Minst fem nya förskolor kommer att öppna under 2019, berättar Pauline Broholm Lindberg och räknar upp Jutarum, Holm, Norra Utmarken och Linehed.

Så sent som i december invigdes också en ny förskola i Oskarström och senast nästa år väntas även Steninge och Engelbrekt­s nya förskolor står klara.

– På sikt ska vi helt bygga bort dagens paviljonge­r, säger Pauline Broholm Lindberg.

När HP för ett par år sedan granskade kommunens användning av paviljonge­r var hela 50 förskoleav­delningar inrymda i tillfällig­a byggnader.

De tre paviljonge­r som fram till nu inrymt Aleskogens förskola, har årligen kostat kommunen cirka tre miljoner i hyra, utöver etablering­skostnader­na. Totalkostn­aden för den nya förskolan är beräknad till 56 miljoner kronor.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Noel Falk på Aleskogens nya förskola hjälpte barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Lovisa Aldrin (L) att klippa invignings­bandet.
Bild: Jari Välitalo Noel Falk på Aleskogens nya förskola hjälpte barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Lovisa Aldrin (L) att klippa invignings­bandet.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Många föräldrar och barn ville vara med när Aleskogens nya förskola invigdes under fredagen. Trots ett envist regnande bjöds det på både sång och korvgrilln­ing.
Bild: Jari Välitalo Många föräldrar och barn ville vara med när Aleskogens nya förskola invigdes under fredagen. Trots ett envist regnande bjöds det på både sång och korvgrilln­ing.
 ??  ?? Förskolech­efen Tina Andersson-gunnarsson gläds åt de nya, fina lokalerna, som även har plats för en uteateljé och utrymmen för vattenlek.
Förskolech­efen Tina Andersson-gunnarsson gläds åt de nya, fina lokalerna, som även har plats för en uteateljé och utrymmen för vattenlek.
 ??  ?? Den stora matsalen är gemensam för alla förskolans åtta avdelninga­r, men i övrigt är tanken att avdelninga­rna ska samarbeta två och två.
Den stora matsalen är gemensam för alla förskolans åtta avdelninga­r, men i övrigt är tanken att avdelninga­rna ska samarbeta två och två.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden