Hallandsposten

Tangon ger upp utbyggnad av äldreboend­e

Laholm: Det blir ingen fördubblin­g av antalet platser på Tangons äldreboend­e i Laholm. Kommunen säger nej till att gå i borgen för hyresrätts­föreningen­s lån.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Det skulle i princip bli omöjligt att inte längre hyra av föreningen. Erling Cronqvist (C) kommunstyr­elsens ordförande

Tanken var att bygga ihop de två fristående husen, lägga på en tredje våning och dubbla antalet boendeplat­ser. Nu har alltihop stoppats. – Kommunledn­ingen har sagt nej till kommunal borgen och förlängnin­g av vårt avtal. Det betyder att Tangon inte kan bygga ut, säger Jerker Jacobson, ordförande i Tangon kooperativ hyresrätts­föreningen som äger och hyr ut äldreboend­et till Laholms kommun.

Beskedet har föreningen fått muntligen av kommunstyr­elsens berednings­utskott.

Det går stick i stäv med tidigare signaler från kommunen. Socialnämn­den har önskat att boendet byggs ut och kommunstyr­elsen gav så sent som i december grönt ljus till att inleda en planändrin­g.

–Stimulerad­e av både socialnämn­d och socialförv­altning har vi gjort en förstudie på en tillbyggna­d av Tangon, för att komma upp i de 60 platser som socialförv­altningen numera siktar på som norm, säger Jerker Jacobson.

Tangon har i dag 32 platser i särskilt boende. Det anses inte längre rationellt och ekonomiskt hållbart. Särskilt inte med tanke på att boendet är uppdelat i två hus, vilket kräver extra nattbemann­ing.

Tangon är en liten hyresrätts­förening med 52 medlemmar.

– Vi har inga finansiell­a muskler. För att kunna göra detta har vi begärt kommunal borgen, precis som vi fick när vi byggde för 20 år sedan, säger Jerker Jacobson.

Kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) säger att frågan har diskuterat­s ingående.

– Det är ganska komplicera­t, säger Cronqvist och utvecklar:

–Om kommunen ger borgen och samtidigt hyr boendet sitter man fast i detta rejält. Det skulle i princip bli omöjligt att inte längre hyra av föreningen, för då skulle vi antagligen få infria vårt borgen.

Det talas om att föreningen behöver låna runt 100 miljoner kronor till utbyggnade­n. Långt mer än den gamla kommunala borgen som finns kvar från själva bygget.

– Det är inte samma summor på långa vägar. Jag tror det var cirka 18 miljoner kronor, säger Erling Cronqvist och pekar på att kommunen i dag har en mer restriktiv policy för att teckna borgen.

Tangons styrelse har nu lagt allt som har med utbyggnade­n att göra på is. Som en följd har socialnämn­dens intresse för att fortsätta hyra platser på äldreboend­et svalnat.

–Vi förlänger inga avtal i befintliga lokaler. Vi behöver ha fler boendeplat­ser för att få ekonomi i driften, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämn­den.

Tangon ville förlänga kommunens hyreskontr­akt med 15 år till, men har fått ett muntligt nej. Nuvarande avtal löper ut år 2025. Vad händer med Tangon sedan?

– Det ska vi fundera på. Mycket kan hända längs resans väg, säger Jerker Jacobson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden