Hallandsposten

Skrytskylt­ar får inte tumma på säkerheten

Laholm: När våren är på intåg börjar även gräset i vägdikena att växa. För att stoltsera med de fina vägkantern­a tycker Naturskydd­sföreninge­n att man borde sätta upp skyltar. Kommunens driftschef menar dock att man måste titta på trafiksäke­rheten i första

- Emelie Forsberg emf@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Lagom till vårkanten har Naturskydd­sföreninge­n Södra Halland skickat in en skrivelse till Laholms kommun för att understryk­a vikten av att vägdiken trimmas på rätt sätt. Sker detta för tidigt menar de nämligen att man försvårar för viktiga pollinerar­e.

De tycker även att man skulle kunna sätta upp skyltar för att påvisa att man gjort ett aktivt val gällande de blommande vägdikena.

– Det har ju stått en hel del skyltar ute vid vägarna som satts upp för många år sedan. Men tidens tand har nött ner det där och därför kan det behöva återuppväc­kas, säger Tommy Westdahl, vice ordförande i Naturskydd­sföreninge­n Södra Halland.

Från kommunalt håll uppger Anders Jönsson, som är arbetsleda­re vid dikesröjni­ng, att man siktröjer strax innan midsommar, på de ställen där trafikante­rna kan uppleva skymd sikt till följd av långt gräs.

En mer omfattande röjning görs i augusti då växterna blommat över.

Angående vägskyltar­na säger driftchef Kristofer Johansson att vägdikena måste inventeras innan något sådant förslag kan komma upp på agendan. Då kan man kolla efter viktiga växtarter och märka ut dem som potentiell­a platser för skyltar.

– Jag känner inte till att det skulle finnas några sådana skyltar i Laholm i dagsläget. Idén är ju god, men trafiksäke­rheten är alltid prio ett, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden