Hallandsposten

Tickan om saknaden inför Sm-finalen

-

Sport: I helgen gick hans bästa vän Ulf ”Benke” Bengtsson bort i cancer. Mitt i sorgen laddar Ulf ”Tickan” Carlsson nu för Sm-final i bordtennis med HBTK.

I bland kan även en Sm-final i bordtennis mellan Halmstad BTK och Eslöv vara av underordna­d betydelse. – Jag har blivit bättre med åren på att kunna ta en förlust, att det faktiskt inte är hela världen för solen går ju ändå upp dagen därpå, säger Halmstad BTK:S tränare Ulf ”Tickan” Carlsson vars bästa vän, den forne europamäst­aren Ulf ”Benke” Bengtsson i helgen gick bort i cancer, 59 år ung.

– Det är väldigt blandade känslor just nu. Glädjen över att vara i Sm-final igen, men framför sorgen över Benke. Då är det tufft att vara mitt upp i det, medger han.

Så sent som i lördags var han och Jörgen Persson uppe i Göteborg och hälsade på Benke på sjukhuset.

– Det var fruktansvä­rt jobbigt att se sin bästa vän ligga så där. Jag och Åsa (fru Carlsson) var där i tisdags och då kunde han ändå snacka. Men nu kunde han inte prata längre, han bara gjorde tummen upp, nickade eller skakade på huvudet.

Morgonen därpå kom telefonsam­talet han hade fruktat.

– Det var Marie, hans ex, som berättade att han hade somnat in. Jag förstod det när det ringde så tidigt och jag såg vem det var.

Det var i somras som Ulf fick sin diagnos. Men efter behandling med bland annat cellgift blev han i höstas tillfällig­t bättre.

– Han fick några fina månader där mellan oktober och januari. Då var det nästan som vanligt igen, vi träffades, firade nyår ihop och han var här i stan när Jörgens bok släpptes, berättar Tickan. Men oron fanns där hela tiden. – Det är ju en dålig prognos, det var så som Benke hade sagt och det malde i huvudet på mig. Jag läste om sjukdomen, frågade kunnigt folk, men överallt var det väldigt mörkt. Så jag blev nästan förbannad eftersom jag inte ville acceptera det.

– Jag menar, jumbojetar lyfter, vi flyger till månen och har skapat ett hi tech-samhälle. Men den jävla sjukdomen kan vi inte bota. Det är fruktansvä­rt frustreran­de.

För i januari var cancern tillbaka och slog nu till med full kraft. De sista tre veckorna tvingades Benke tillbringa på sjukhuset innan han gick bort i helgen.

– Det var ju så mycket som vi aldrig fick gjort, som vi skulle göra. Resa, spela golf, träffas mer. Han jobbade som greenkeepe­r på Hills golfklubb så där hade vi ett gemensamt intresse. Sedan hade han börjat intressera sig för pingis igen och börja hjälpa till med ungdomsträ­ningen i BTK Linné, säger Tickan om sin vän som nådde sin största framgång med Em-guldet i singel i Moskva 1984.

Men han vann även lag-em-guld 1988, Vm-silver i lag 1983 och 1985 samt Em-brons i dubbel 1982 och 1984 med en fruktad vänsterfor­ehand som främsta vapen.

Bengtsson följde också Tickans karriär, dels som spelare, men även som tränare och gladdes med framgångar­na. Och det är så som Tickan mitt i sorgearbet­et nu tar sig vidare och förbereder sig för ännu en Sm-final.

– Glöden får ju inte försvinna för då gör jag ett dåligt jobb. Så det gäller att vara så proffsig som möjligt även i stunder som denna.

Med Eslöv på andra sidan nätet står åter mycket prestige på spel.

– Men som mästare behöver vi inte bevisa något utan Eslöv får gälla som favorit, slår Hbtk-tränaren fast.

I synnerhet som skåningarn­a lagom till slutspelet har värvat in den gamle bekantinge­n, kinesen Xu Hui igen – något som irriterar Tickan.

– Inte gentemot Eslöv som bara följer reglerna. Utan mot systemet där man tillåts kasta in en ny spelare bara den har spelat några matcher i Pingisliga­n före slutspelet och då räcker det med reservlage­t. Det gynnar inte svensk pingis och spelare som är här längre perioder.

Men trots det hade Eslöv fullt jobb med Spårvägen i semifinale­n som pressade skåningarn­a till sudden death-matcher i den tredje och avgörande semifinale­n, 5–3. Medan HBTK via två stenhårda matcher mot BTK Rekord, båda via sudden death, säkrade sin finalplats i två raka matcher.

Nu ställs Li Yijie, Tom Jarvis, Elias Ranefur och Fabian Åkerström mot Truls Möregårdh, Xu Hui, Robert Svensson och Ioannis Sgoropoulo­s.

– Det känns väldigt ovisst. Hur ska Li exempelvis klara sig mot Xu? Sedan övertygade väl inte Xu och Robban så mycket som förväntat mot Spårvägen. Men det är ett oerhört bra lag där vi måste vara på topp för att vinna, påpekar Carlsson.

– Men sett till att vi, till hälften, fick bygga ett nytt lag är vi redan vinnare som nått en ny Sm-final, den fjärde på fem år. Så nu ska vi bara sätta pricken över i:et också.

 ?? Bild: Jörgen Alström/arkiv ?? Halmstad BTK:S tränare Ulf ”Tickan” Carlsson går in i Sm-finalen mot Eslöv med blandade känslor efter att hans bästa vän, den forne europamäst­aren Ulf ”Benke” Bengtsson gått bort i helgen.
Bild: Jörgen Alström/arkiv Halmstad BTK:S tränare Ulf ”Tickan” Carlsson går in i Sm-finalen mot Eslöv med blandade känslor efter att hans bästa vän, den forne europamäst­aren Ulf ”Benke” Bengtsson gått bort i helgen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden