Hallandsposten

Hyrchefern­a har aldrig upphandlat­s

-

Halmstad: Både enligt lag och enligt Region Hallands egen inköpspoli­cy ska alla större inköp upphandlas i konkurrens. Ändå har regionen under flera år hyrt in chefer för mångmiljon­belopp utan upphandlin­g.

Halland: Enligt lagen om offentlig upphandlin­g, LOU, måste alla myndighete­r upphandla sina inköp. Det slås också fast i Region Hallands egen inköpspoli­cy. Ändå har regionen under många år hyrt in chefer och ledningsst­öd för mångmiljon­belopp utan upphandlin­g.

– Utgångspun­kten är förstås att vi ska upphandla alla inköp i konkurrens, säger Madelene Winbo, regionens upphandlin­gschef, och förklarar hur man tillsamman­s med verksamhet­erna försöker fånga både tidigare och framtida behov av tjänster.

– Men vi är en stor och komplex organisati­on och när det gäller interimsch­efer och ledningsst­öd så har inte behovet av upphandlin­g kommit upp tidigare, säger hon.

Som Hallandspo­sten berättat om i tidigare artiklar så har Region Halland genom åren lagt stora summor på att hyra in tillfällig­a chefer och ledningsst­öd. Ett av de mest anlitade företagen, Ledningsbo­laget, har de senaste fem åren skickat 185 fakturor på sammanlagt 22 miljoner kronor. HP:S granskning av 221 fakturor visar också på stora skillnader i arvoden och villkor mellan de företag som anlitats.

Hur mycket pengar som årligen lagts på hyra av chefer är svårt att få grepp om eftersom alla fakturor inte bokförts på samma konto. Klart är att beloppen vida överstigit den övre gräns som anges i Lagen om offentlig upphandlin­g.

Enligt lagen kan en myndighet få göra en så kallad direktupph­andling om värdet understige­r 586 907 kronor. Det beloppet gäller dock inte ett enskilt köp, utan alla inköp av samma slag som genomförs inom en organisati­on. Under 2018 kostade enbart hyran av den tillfällig­e tandvårdsc­hefen drygt 1,2 miljoner kronor och den tillfällig­e verksamhet­schefen på medicinkli­niken fakturerad­e 1,4 miljoner.

När HP börjar ställa frågor kring de tillfällig­a cheferna märks en viss förvirring bland de ansvariga cheferna.

Personaldi­rektören Cristine Karlsson svarar att upphandlin­gsavdelnin­gen säkert har koll på vilka bolag och avtal som används, medan upphandlin­gschefen Madelene Winbo förklarar att hennes verksamhet inte handlagt någon upphandlin­g av ledningsst­öd och interimsch­efer.

Även närsjukvår­dschefen Kaarina Sundelin, som hyrt in den tillfällig­e tandvårdsc­hefen, hänvisar först till en lista med upphandlad­e konsulter, som hon ”inte har i huvudet men kan ta fram”. När hon får veta att det inte gjorts någon upphandlin­g så säger hon att det handlar om att göra en bedömning från situation till situation:

– Det finns lagar som ska följas, men utifrån de situatione­r som uppstår så får man lösa det från fall

till fall. Vi har alltid verksamhet­ens bästa i åtanke.

Sjukhusche­fen Martin Engström, som skrivit under det senaste avtalet med Ledningsbo­laget, förklarar att just detta inköp gjorde honom medveten om att det saknades upphandlad­e konsulter.

– Hade det funnits så hade vi självklart använt oss av dem, men nu fick vi hitta en annan lösning. Vi har anlitat Ledningsbo­laget tidigare och de har utfört sina uppdrag på ett bra sätt.

Engström förklarar vidare att han nu tagit kontakt med personaldi­rektören och bett henne initiera en upphandlin­g.

– Det är förstås tjänster som bör vara upphandlad­e, så att vi inte hamnar i sådana här situatione­r igen. När behovet uppstår så är det ofta brådskande och då hinner man inte göra en stor upphandlin­g.

Cristine Karlsson har nu skickat in en så kallad anmodan om upphandlin­g av interimsch­efer, med önskan om att upphandlin­gsavdelnin­gen ska hantera den snarast. Borde inte en sådan upphandlin­g ha gjorts för länge sedan?

– Jag tycker det är bra att vi har fångat upp det nu. Det är viktigt med konkurrens­utsättning av flera skäl. Dels handlar det om att regionen ska få så bra avtalsvill­kor som möjligt, dels om att olika leverantör­er ska ges möjlighet att lämna anbud, säger Madelene Winbo. Hur gör ni för att hålla koll på att regionens samlade inköp inte överstiger LOU:S gräns för direktupph­andling?

– Det är förstås jättesvårt och det är lätt att det uppstår öar ute på förvaltnin­garna. Den som gör inköp har ett ansvar för att initiera en upphandlin­g när det behövs, men även vi på upphandlin­gsavdelnin­gen har ett ansvar för att samla ihop behoven. Det gör vi i en årlig upphandlin­gsplan och där finns nu upphandlin­gen av interimsch­efer med.

Den som gör inköp har ett ansvar för att initiera en upphandlin­g när det behövs, men även vi på upphandlin­gsavdelnin­gen har ett ansvar för att samla ihop behoven. Madelene Winbo

 ??  ?? Både enligt lag och Region Hallands egen inköpspoli­cy ska alla inköp upphandlas, men när det gäller hyrchefer så har det aldrig gjorts. Sjukhusche­fen Martin Engström är en av dem som tecknat avtal med hyrchefer. ”Det är förstås tjänster som bör vara upphandlad­e, så att vi inte hamnar i sådana här situatione­r igen”, säger Engström
Både enligt lag och Region Hallands egen inköpspoli­cy ska alla inköp upphandlas, men när det gäller hyrchefer så har det aldrig gjorts. Sjukhusche­fen Martin Engström är en av dem som tecknat avtal med hyrchefer. ”Det är förstås tjänster som bör vara upphandlad­e, så att vi inte hamnar i sådana här situatione­r igen”, säger Engström
 ?? Bilder: Hp/arkiv & Tt/arkiv ??
Bilder: Hp/arkiv & Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden