Hallandsposten

Eu-kandidat från Halland

- Jennifer Last

Halmstad: Jörgen Warborn kan bli första hallänning­en någonsin i Eu-parlamente­t. Hans främsta fokus ligger på företagand­e och frihandel.

Halmstad: Jörgen Warborn (M) satt tidigare som kommunstyr­elsens ordförande i Varberg. Nu kan han bli första hallänning­en någonsin i Eu-parlamente­t.

Han har tidigare suttit i både kommun- och regionstyr­elsen. Numera är han riksdagsle­damot i näringsuts­kottet, men ännu större uppdrag kan vänta Jörgen Warborn. Mycket pekar nämligen på att han, som första hallänning någonsin, intar Eu-parlamente­t efter valet den 26 maj.

– Jag tror att det skulle innebära en ökad närhet för hallänning­arna. Den närheten till sin politiker finns inte idag. Jag kommer självklart att bo kvar i Varberg och därmed vara hemma och träffa väljarna. En viktig del av demokratin är att ha den väljarkont­akten, säger Jörgen Warborn.

Jörgen Warborns intensiva kampanjand­e påbörjades i Halmstad under måndagen och fortsättni­ngsvis väntas besök i de övriga halländska kommunerna. Enligt honom själv kan den lokala förankring­en väga tungt för invånarna i regionen.

– För en del kan det finnas en geografisk betydelse, men det är väldigt individuel­lt, säger han.

Siffrorna i den senaste opinionsun­dersökning­en, som gjordes av Sifo på begäran av Europaport­alen, pekar på att Moderatern­a får fyra mandat i Eu-parlamente­t vilket är ett mer än vad de har i dagsläget. Mätningen visar också på att 70 procent av de svenska väljarna säger att de troligen eller absolut kommer att rösta i årets Eu-val, jämfört med 53 procent inför förra valet.

– Som alltid i val är det osäkert, men det är glädjande att det verkar som att valdeltaga­ndet kommer öka. Jag tror att regeringsb­ildningen är en anledning. Jag, som många andra, har en frustratio­n över att L och C inte höll sig kvar i alliansen. Det markeras i nästa val, säger Jörgen Warborn.

Jörgen Warborn var aktiv i Eu-frågan redan inför folkomröst­ningen 1994. Enligt honom är 2019 års parlaments­val ett sätt för honom att återvända till Eu-politiken.

– Jag vill verka för en så fri handel som möjligt. Den har stannat av lite inom EU. Jag vill ha en tydlig röst för att få den att sätta fart igen, säger han.

Innan Jörgen Warborn blev politiker på heltid var han företagare, vilket är en erfarenhet han vill ta med sig in i parlamente­t. Han vill sätta fokus på företagand­e, frihandel och den inre marknaden. Uppdraget blir dock inte helt enkelt då det finns mycket motstånd i de frågorna, menar Jörgen Warborn.

– Trump sätter upp tullar och försvårar handelsmöj­ligheterna. Sedan har vi Brexit. Brexit har visat på hur värdefullt Eu-samarbetet är. Stödet för EU har ökat samtidigt som problemen i Storbritan­nien har vuxit.

 ?? Bild: Jennifer Last ??
Bild: Jennifer Last
 ?? Bild: Jennifer Last ?? I går påbörjades Jörgen Warborns intensiva kampanjper­iod som fortsätter fram till Eu-valet den 26 maj. Här sitter han vid Europa och tjuren efter ett besök på Stora torg.
Bild: Jennifer Last I går påbörjades Jörgen Warborns intensiva kampanjper­iod som fortsätter fram till Eu-valet den 26 maj. Här sitter han vid Europa och tjuren efter ett besök på Stora torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden