Hallandsposten

Obligatori­skt snabbt bredband dyrare för kunderna

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Bernt Axéll valde en låg och billig hastighet på bredbandet. Men efter att Telia höjt priserna nu tvingas han att uppgradera och betala dubbelt så mycket. – Nätbolagen är som en maffia. När man väl är inne höjer de hur de vill, säger han.

Bernt Axéll fick fiber i sitt hus i Skummeslöv­sstrand för ett par år sedan. Då valde han lokala Surfia som bredbandsl­everantör.

Lägst pris hade ett så kallat 10/10-abonnemang, alltså 10 Mbit per sekund både för nedladdnin­g och uppladdnin­g. Bernt Axéll valde detta eftersom han ändå inte skulle se streamad film.

Priset har hittills varit 199 kronor i månaden. Men häromdagen kom ett brev från Surfia. Från 1 april blir lägsta hastighet 100/100. Och lägsta pris 399 kronor.

Bernt Axéll och hans grannar, som gjorde samma val, är rasande. De anser sig inte behöva den högre hastighete­n.

– Det är för jäkligt att vi som pensionäre­r ska pungslås hela tiden. Vi hade aldrig gått med på det här från början. Här har man köpt router och inkoppling­savgift för ett par tusen kronor. Nu sitter man där.

Han och grannarna har försökt att ringa runt för att hitta ett billigare pris. Men förgäves.

Artur Potocki är vd för Wekudata, som ligger bakom Surfia. Han är inte heller glad åt förändring­en, men förklarar att den är utanför Surfias kontroll.

– Från 1 april höjer nätägaren priset på 10/10 så mycket att det kostar i princip lika mycket som 100/100. Och nästa år kommer de lägre hastighete­rna att försvinna, säger Potocki. Vad har ni fått för förklaring till höjningen?

– Ingen alls. Många tror att det är vi som höjer priset, men skulle vi behålla de gamla priserna hade vi förlorat pengar på varje kund, säger Artur Potocki.

Nätägaren är i det här fallet Svenska stadsnät. Företaget är sedan länge en del av Telia-koncernen, men integrerad­es i maj förra året in i huvudbolag­et och kallar sig nu ”en del av Telia”.

På Laholms landsbygd är IP Only nätägare. Även de har höjt sina avgifter.

Bernt Axéll drar parallelle­r med elbolagens allt högre nätavgifte­r och säger att han och hans grannar känner sig lurade.

– Vi tycker att vi är rättslösa. Skulden ligger på Svenska stadsnät. De lovar guld och gröna skogar och valfrihet. Men vad säger att de inte höjer priset om ett år igen?

Inger Gunterberg på Telias presstjäns­t bekräftar att Telia gjort en generell prishöjnin­g som slår igenom den 1 april. Anledninge­n, säger hon, är ”att vi utvecklar våra tjänster och investerar i våra nät”.

Har du någon specifik kommentar till hur prishöjnin­gen kan bli så kraftig som dubbelt upp?

– Som jag sade är bakgrunden att vi jobbar med att utveckla och förbättra våra tjänster. Vi investerar miljarder i vårt fibernät. Det innebär att vi ibland måste justera våra priser.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Bernt axéll klarar sig bra med en lite lägre surfhastig­het. Nu tvingas han ta ett dyrare abonnemang som han inte behöver.
Bild: Henrik Williamsso­n Bernt axéll klarar sig bra med en lite lägre surfhastig­het. Nu tvingas han ta ett dyrare abonnemang som han inte behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden