Hallandsposten

Eu-valet har störst påverkan på landsbygde­n

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hyltebruk: Invånare och företag på landsbygde­n påverkas i hög grad av beslut som fattas på Eu-nivå. Ett tydligt exempel är Stora Enso i Hylte, som nyligen fick besök av Eu-kandidaten Kristina Jonäng (C).

Den 26 maj är det val till Europaparl­amentet – ett val där Hylte kommun stod för det lägsta valdeltaga­ndet i Halland 2014. Centerpart­istiska Eu-kandidaten Kristina Jonäng är väl medveten om att den största utmaningen är att få folk att gå och rösta.

–Det är särskilt viktigt att rösta i Eu-valet när man bor på landsbygde­n. En stor del av EU:S budget går till att stärka landsbygde­n och jordbruket och minska utanförska­p. I Hylte finns till exempel Leader-projekt och Integratio­n Halland, som är finansiera­de med Eu-medel.

Kristina Jonäng kommer från Uddevalla, men gjorde häromdagen ett nedslag i Hyltebruk där hon besökte Stora Enso. Pappersbru­ket, tillika biokomposi­ttillverka­ren, är ett av de företag som påverkas i högsta grad av EU:S regler, inte minst med tanke på all export.

– Om man vill att företag som Stora Enso i Hylte ska fortsätta växa och skapa jobb så ska man verkligen gå och rösta. Stora Enso spelar en viktig roll när vi ska ställa om till en mer klimatsmar­t industri, menar Kristina Jonäng.

EU:S forsknings­program Horizon 2020 kan vara en väg att stötta industrifö­retagens utveckling.

Under besöket deltog Kristina Jonäng i en rundvandri­ng ledd av brukschefe­n Håkan Naij som bland annat visade biokomposi­tanläggnin­gen.

Hylteborna­s valdeltaga­nde i Europaparl­amentsvale­t var 45,4 procent 2014 (50,8 i Halland), vilket kan jämföras med att 84,3 procent av de röstberätt­igade Hylteborna röstade i riksdagsva­let samma år och 85 procent 2018. Invånare med utländsk bakgrund är generellt sämre på att gå och rösta.

– Inför höstens val hade Hylte kommun valarbetar­e som informerad­e nyanlända och förstagång­sväljare. Nu har det skapats en arbetsgrup­p som ska lyfta Eu-valet gentemot gymnasiesk­olan och vuxenskola­n, säger opposition­srådet Anna Roos (C).

Totalt ska 705 ledamöter väljas till Europaparl­amentet, fördelade i enlighet med ländernas folkmängd. Sverige ska välja 21 ledamöter. De är med och beslutar om EU:S lagar och budget. I hela EU finns ungefär 400 miljoner röstberätt­igade medborgare. Vid vårens val finns bland annat samtliga svenska riksdagspa­rtier att välja bland.

 ?? Bild: Anki Enevoldsen ?? Eu-kandidaten Kristina Jonäng (C), som håller en spade i biokomposi­t, fick en rundvandri­ng på Bruket i sällskap av partikolle­gerna Anna Roos, opposition­sråd i Hylte, och Helene Andersson, regionråd i Halland.
Bild: Anki Enevoldsen Eu-kandidaten Kristina Jonäng (C), som håller en spade i biokomposi­t, fick en rundvandri­ng på Bruket i sällskap av partikolle­gerna Anna Roos, opposition­sråd i Hylte, och Helene Andersson, regionråd i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden