Hallandsposten

Förväntat minus slutade på plus för kommunen

- Källa: Kommunens bokslut Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Halmstad: Ett förväntat minus på 38 miljoner slutade i stället på plus 56 miljoner. En anledning är dock att kommunen fått in pengar via olika försäljnin­gar. Utan dessa engångsint­äkter landar resultatet på 13 miljoner.

I början av fjolåret var den dystra prognosen att kommunen skulle gå cirka 38 miljoner kronor back. Men när året nu har summerats ser siffrorna lite bättre ut.

– Vi slutar på plus 56 miljoner. Det är ganska långt under vad vi har haft föregående år men i alla fall bättre än budgeterat. Men jag hade önskat att siffran varit högre, säger Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande.

En mer rättvis bild av årets resultat är dock 13 miljoner. Då har inkomster från försäljnin­gar av till exempel tomträtter, industrima­rk och fastighete­r dragits av.

– Dessa ska rensas bort eftersom det handlar om engångsint­äkter och det kan vi inte bygga resultatet på, säger Jonas Bergman.

Fjolårets siffra kan jämföras med 2017. Då redovisade kommunen ett resultat på 227 miljoner vilket minskade till 146 miljoner när engångsint­äkterna plockats bort. Den största förklaring­en till kommunens försämrade resultat uppges vara ökade kostnader ute i de olika verksamhet­erna.

Den nämnd som gått mest back är, som HP tidigare berättat, socialnämn­den som slutade på minus 30 miljoner. Förslaget var att nämnden skulle få ta med sig 9 av dessa 30 miljoner för att spara in under 2019. Men kommunstyr­elsen valde att sätta ner summan.

– Vi kände att eftersom nämnden har ett stort sparbeting i år går det inte att lägga alltför mycket ytterligar­e börda där, men nämnden får ta med sig ett underskott på fyra miljoner som ska återställa­s, säger Jonas Bergman.

Bäst gick det för hemvårdsnä­mnden som redovisade ett plus på 25 miljoner.

– Hemvårdsnä­mnden har gjort ett jättejobb internt med framför allt vikariekos­tnader. Man har lyckats hitta effektivis­eringar i verksamhet­en och får därför ta med sig 14,7 miljoner av överskotte­t, säger Jonas Bergman.

Årets låga resultat innebär att kommunen för första gången inte har rätt enligt lag att sätta av något till den så kallade resultatut­jämningsre­serven. Till denna reserv kan en kommun under goda år sätta undan delar av det egna kapitalet som vid sämre år får användas för att täcka upp underskott. 2017 avsattes 27 miljoner till reserven som i dag uppgår till 635 miljoner.

 ??  ??
 ?? Jari Välitalo/arkiv Bild: ?? Jonas Bergman (M) är nöjd över att kommunens resultat slutade på ett litet plus.
Jari Välitalo/arkiv Bild: Jonas Bergman (M) är nöjd över att kommunens resultat slutade på ett litet plus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden