Hallandsposten

15-åring döms för att ha utpressat jämnåriga pojkar

- Emelie Nordh

Halmstad: 15-åringen misstänkte­s vara inblandad i ett rånförsök mot en jämnårig pojke. Nu döms han för utpressnin­g av offret och dennes kompis.

Det var i november förra året som ett par personer försökte råna pojken på hans jacka. En kvinnlig vän till offret pekade ut 15-åringen som en av gärningsmä­nnen och en förundersö­kning mot honom inleddes.

15-åringen uppskattad­e inte att ha blivit polisanmäl­d och kontaktade därför pojken och ville stämma träff med honom och hans vänner.

När pojken och hans kompis mötte upp 15-åringen i början av december ska han ha hotat och krävt dem på pengar, vilket ledde till att de betalade 700 kronor vardera.

Efter mötet krävdes pojkarna på mer pengar och 15-åringen försökte även med hot hindra en av dem från att prata med polisen.

För detta döms nu 15-åringen för utpressnin­g, försök till utpressnin­g och övergrepp i rättssak.

15-åringen erkänner de två första brotten men nekar till att han ska ha försökt övertala någon att inte tala med polis. Tingsrätte­n väljer dock att gå på pojkens vittnesmål även om direkt stödbevisn­ing saknas.

15-åringen stod även åtalad för ytterligar­e ett fall av övergrepp i rättssak då han skickat en bild på en pistol till flickan som polisen hört som vittne gällande rånförsöke­t. Även i detta fall nekar 15-åringen till brott och menar att han skickade bilden av misstag. Men den förklaring­en köper inte rätten.

15-åringen döms till ungdomsvår­d och 30 timmars ungdomstjä­nst. Han ska också betala skadestånd på 10 700 vardera till pojkarna och 5 000 kronor till flickan.

Av polisens förundersö­kningsprot­okoll framgår att 15-åringen inte längre är misstänkt för rånförsöke­t i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden