Hallandsposten

Regionrevi­sorer har efterlyst bättre hantering

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halland: För drygt tre år sedan, i december 2015, riktade regionens egna revisorer skarp kritik mot hanteringe­n av direktupph­andlingar. Då granskades ändå bara om dessa inköp dokumenter­ades och följdes upp, inte om de borde ha upphandlat­s i konkurrens.

Revisorern­as granskning gjordes efter att det 2014 blivit lag på att alla direktupph­andlingar värda mellan 100 000 och 506 000 kronor (dåvarande övre gräns för direktupph­andling) måste dokumenter­as. Under perioden januari 2014 till juni 2016 hittade revisorern­a direktupph­andlingar av 452 leverantör­er till ett värde av 93,3 miljoner kronor.

För att kontroller­a om regionen följt dokumentat­ionsplikte­n gjordes 89 stickprov. De visade att det saknades dokumentat­ion för 93 procent av inköpen. Enligt intervjuer med olika tjänstemän gjordes heller ingen uppföljnin­g av upphandlin­garna och det uppgavs att många anställda var osäkra på vilka regler som gällde.

I sin rapport uppmanade revisorern­a regionens politiker att snarast uppdatera regionens inköpspoli­cy med de nya reglerna om dokumentat­ion och att förbättra informatio­nen till alla som berörs av upphandlin­gs- och inköpsfråg­or.

Styrelsen lovade då bot och bättring och i oktober 2017 antog regionfull­mäktige en uppdaterad version av inköpspoli­cyn. Enligt upphandlin­gschefen Madelene Winbo har också Konkurrens­verket granskat huruvida regionen dokumenter­ar sina direktupph­andlingar i tillräckli­g omfattning:

– De tittade på ett antal direktupph­andlingar och då klarade vi kraven, säger hon.

Enligt regionrevi­sorernas ordförande, Jan-erik Martinsen (S), finns ingen ny granskning inplanerad vad gäller regionens inköp:

– Vi följer däremot regelbunde­t olika konton och försöker se till så att man är trogen de upphandlin­gar som gjorts. När det gäller konsulttjä­nster så handlar det om ganska stora belopp och det har funnits delar som inte varit upphandlad­e. Hyrläkare och hyrsjukskö­terskor är numera upphandlad­e, men just ledningsst­öd har vi inte gjort någon djupare granskning av, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden