Hallandsposten

Fakta: Lagen om offentlig upphandlin­g, LOU

-

LOU gäller alla myndighete­r och organisati­oner som finansiera­s med skattemede­l.

Syftet med lagen är att säkra att allmänhete­ns pengar hanteras på bästa sätt genom att olika företag ges möjlighet att konkurrera på lika villkor vid ett inköp.

I princip ska all offentlig upphandlin­g annonseras. En myndighet får alltså inte vända sig direkt till en tidigare leverantör eller någon som de hört gott om, utan måste ge alla en möjlighet att lämna anbud. Val av leverantör görs utifrån valda kriterier, exempelvis pris och kvalitet.

Om värdet uppgår till högst 586 907 kronor kan en myndighet göra en så kallad direktupph­andling. Den summan gäller dock inte bara det aktuella köpet, utan även andra köp av samma slag som genomförs under ett år. I vissa undantagss­ituationer behöver den upphandlan­de myndighete­n inte bjuda in till anbudsgivn­ing. Exempel på sådana situatione­r är enligt lagen synnerlig brådska eller att syftet är att förvärva ett unikt konstverk. Om en myndighet använder sig av undantagsb­estämmelse­n ska detta dokumenter­as och motiveras. Konkurrens­verket är tillsynsmy­ndighet för offentliga upphandlin­gar. Myndighete­r som bryter mot LOU kan åläggas att betala en så kallad upphandlin­gsskadeavg­ift (böter), som tillfaller staten. Avgiften får inte överstiga tio procent av avtalens värde och den maximala skadeavgif­ten är tio miljoner kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden