Hallandsposten

Funktionsv­arierade får lokal som är tillgängli­g för alla

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Föreningen funktionsr­ätt Laholm, FFR, håller på att flytta in i gamla stationshu­set i Laholm. – Äntligen har vi en lokal som verkligen är tillgängli­g för alla med funktionsv­ariation, säger ordförande Kane Bengtsson.

FFR Laholm är en paraplyorg­anisation för 21 andra föreningar.

– Räknar man samman alla våra medlemmar är vi cirka 1 600 personer, säger Kane Bengtsson.

Föreningen höll tidigare till i en källarloka­l på Doktorssti­gen, som kommunen hyrde av regionen. Men det var svårt för många medlemmar att ta sig dit själva.

– De som kom i rullstol fick köra en lång omväg i källaren eftersom rampen ner till oss var för brant att använda. Det var också många som hade rullator som tyckte att det var obehagligt och besvärligt att ta sig ner, säger Kane Bengtsson.

I januari blev det i stället klart att FFR fick flytta in i bottenvåni­ngen på gamla stationshu­set, och i dagarna håller de som bäst på att ställa i ordning allting.

– Här är nästan allt handikappa­npassat redan. Vi har en ordentlig ramp upp, och en toalett som uppfyller kraven. Dessutom får vi mycket mer plats. På ovanvåning­en har de som arbetar med LSS flyttat in från Vallberga. Vi har mycket kontakt med dem, så det tycker vi också är bra, säger Kane Bengtsson.

Mer plats innebär också att alla 21 föreningar­na får helt nya möjlighete­r att ordna aktivitete­r, möten och föreläsnin­gar exempelvis.

– Den gamla lokalen rymde inte mer än cirka 15 personer samtidigt. Nu har vi rum där man kan sitta 20-talet personer, och öppnar vi upp kan det nog få plats runt 50, säger Kane Bengtsson.

Föreningen kommer att ha en administra­tör som blir anställd på halvtid.

– Vi vill också att det ska finnas möjlighet att komma hit för att bara prata eller kanske ta en kopp kaffe. Det finns ett stort behov av att bara träffa någon som lyssnar, säger Kane Bengtsson.

FFR är också medlem i kommu- nala funktionsr­ättsrådet, KFR, som tidigare hette kommunala handikappr­ådet.

– Vi är sammanlagt 20 personer i KFR, och vår uppgift är att vara de funktionsh­indrades röst i samhällspl­aneringen bland annat. Jag har en synskada och kan bidra med erfarenhet­er kring det, den som är rullstolsb­uren eller har värk har sina erfarenhet­er att bidra med, säger Kane Bengtsson.

Han hoppas att lokalen är helt klar den 17 april.

– Då ska vi ha årsmöte i föreningen, och det har vi tänkt hålla här. Vi fyller även 35 år i år, men det firandet håller vi lite längre fram.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Kane Bengtsson är mest nöjd med att stationshu­set är tillgängli­gt för alla, med en ordentlig ramp vid ingången bland annat.
Bild: Carina Nilsson Kane Bengtsson är mest nöjd med att stationshu­set är tillgängli­gt för alla, med en ordentlig ramp vid ingången bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden