Hallandsposten

Äldreomsor­gen hoppas kunna tackla sina personalko­stnader

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Även äldreomsor­gen i Hylte överskride­r sina ekonomiska ramar, med 2,2 miljoner kronor enligt bokslutet för 2018.

Men i stället för att sätta i gång med besparinga­r, vilket skolförval­tningen tvingas göra med sina mycket stora övertrasse­ringar, hoppas politikern­a i omsorgsnäm­nden att minus vänds till plus genom den ”samordning­senhet” som de bestämt ska dra i gång i år.

Samordning­senheten är en central hantering av vikariat och timanställ­ningar av olika längd, vilken startas för att man på de enskilda boendena var för sig ska slippa sitta och ringa in folk när kollegor sjukanmäle­r sig.

– Underskott­et som det är fråga om beror till stor del på övertidsko­stnader då det varit svårt att få tag på vikarier som kan rycka in. Med samordning­senheten hoppas vi kunna göra något åt detta, säger Gunnel Johansson (S), som är ordförande i omsorgsnäm­nden.

Hon tillägger att alternativ­et med en besparings­åtgärd, mot de dryga två miljoner som man gör i underskott, riskerar att få motsatt effekt på möjlighete­n att rekrytera folk – att jobben blir mindre attraktiva.

De 2,2 miljoner som haltar i resultaträ­kningen för 2018 ber omsorgsnäm­nden att fullmäktig­e drar ett streck över, när bokslutet klubbas längre fram i vår.

Nämnden har också ett minus på fyra miljoner kronor för svårkalkyl­erade ”personlig assistans”; här finns redan ett fullmäktig­ebeslut om undantag från kravet att hålla budget.

Underskott­et som det är fråga om beror till stor del på övertidsko­stnader då det varit svårt att få tag på vikarier som kan rycka in. Gunnel Johansson (S), omsorgsnäm­ndens ordförande

 ?? Bild: Roger Larsson/hp Arkiv ?? Gunnel Johansson (S) vill vända minus till plus genom att starta en ”samordning­senhet” för äldreomsor­gen.
Bild: Roger Larsson/hp Arkiv Gunnel Johansson (S) vill vända minus till plus genom att starta en ”samordning­senhet” för äldreomsor­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden