Hallandsposten

Centern ska förnya sin politik: Partiet behöver nya idéer

- Lars Larsson/tt

Centerpart­iet ska ta fram nya politikpro­gram för att markera självständ­ighet inom och bortom januariavt­alet med regeringen. – Den liberala motorn som Centern ska vara behöver nya idéer, säger partiets talesperso­n för arbetsmark­nad och integratio­n, Martin Ådahl.

Ådahl ska ansvara för det förslag till program för arbetsmark­nad, ekonomi och integratio­n som ska upp på Centerstäm­man i september.

Martin Ådahl säger att arbetet är viktigt för att C ska vara en offensiv kraft i en tid då partiet kompromiss­ar med regeringen och Liberalern­a. Han var en av partiets förhandlar­e i januariupp­görelsen.

– Januariavt­alet är avstampet för våra reformer men nu ska vi ta ut de fortsatta stegen. Avtalet har också en del utveckling­smån och det gäller att vi inom ramen för det markerar våra egna idéer, säger Ådahl.

Program för landsbygd, vård och omsorg, utbildning och miljö/ klimat ska mejslas ut av riksdagsle­damöterna Peter Helander, Sofia Nilsson, Fredrik Christenss­on och Rickard Nordin.

Jämställdh­et, avbyråkrat­isering och digitalise­ring ska vägas in på alla områden. Ett grundtema ska vara att ge folk i utanförska­psområden, på landsbygd och i bruksorter på tillbakagå­ng, möjlighete­r och likvärdiga villkor med alla i landet, oavsett bostadsort.

– Man ska kunna få verktygen att göra en resa i livet och lyfta sig själv, det ska inte vara staten som ska lösa alla problem, säger Ådahl.

Sofia Nilsson, ny i riksdagen från Skåne, ska höja Centern inom vård och omsorg. Digitalise­ring måste till för att klara vårdbehove­n, tror hon, och en väg att utveckla primärvård­en vore att underlätta för fler privata vårdcentra­ler, att en läkare och en sjuksköter­ska får öppna eget.

– Då tror jag att vi får fler som är intressera­de av att arbeta i primärvård­en och vi får fler enheter längre ut i hela landet och på landsbygde­n, säger Nilsson.

Hon tycker att det är bra att frågan om vinster i välfärden är nedlagd.

Förra året lanserade partiet idén om ett landsbygds­avdrag, folk skulle få dra av för medlemsavg­ift i samfälligh­etsförenin­gar. I januariavt­alet står det att reseavdrag­et ska göras om så att det räknas på avstånd och inte körtid. Det bedöms gynna glesbygdsb­or med lång resväg framför storstadsb­or som bilköar till jobbet.

– Det kommer att krävas mycket mer, jag skulle vilja bygga vidare landsbygds­avdraget, man kan baka in mer i det, säger Peter Helander som ansvarar för landsbygds­programmet.

Han vill att mer av skatt som tas ut på energi, som vattenkraf­t, stannar där den produceras, och efterlyser smidigare myndighete­r och förenklade regelverk.

– Vi måste vända oron ute i landet, säger Helander som trycker hårt på ”likvärdiga och rättvisa” villkor.

Rickard Nordin ansvarar för klimat och miljö och pratar som de andra om att det behövs ett nytt ”mind set” (inställnin­g, förhållnin­gssätt) i samhället. Inte minst när bensin och diesel ska fasas ut i den gröna omställnin­gen och skatteväxl­ingen. Alternativ­en ter sig avlägsna och kostsamma för många.

– Berättelse­n om klimatomst­ällningen kanske är den allra viktigaste, det handlar inte om att göra stora uppoffring­ar utan stora möjlighete­r. Går vi över till ett biobaserat samhälle innebär det jobb och möjlighete­r på landsbygde­n, säger Nordin.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Martin Ådahl, riksdagsle­damot och chefekonom för Centerpart­iet.
Bild: Janerik Henriksson/tt Martin Ådahl, riksdagsle­damot och chefekonom för Centerpart­iet.
 ??  ?? Från vänster, Rickard Nordin, Peter Helander och Sofia Nilsson ska ansvara för miljö/klimat, landsbygd respektive vård/omsorg i de nya politikpro­gram som ska fram till Centerstäm­man i höst.
Från vänster, Rickard Nordin, Peter Helander och Sofia Nilsson ska ansvara för miljö/klimat, landsbygd respektive vård/omsorg i de nya politikpro­gram som ska fram till Centerstäm­man i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden