Hallandsposten

Förändring­ar i flyktingla­gen får kritik från alla håll

- Lars Larsson/tt

Regeringen­s utkast till förlängnin­g av den striktare, tillfällig­a flyktingla­gen får bred och skarp kritik. LO protestera­r mot lättnader, Rädda barnen vill avskaffa lagen och domstolar och kommuner undrar varför regeringen inte har analyserat följderna.

LO vill förlänga lagen, men konstatera­r i sitt remissvar att förslaget i viss mån innebär uppmjuknin­g av begränsnin­gar i möjlighete­rna till uppehållst­illstånd som infördes i juli 2016, efter flyktingkr­isen. Då blev tillfällig­a uppehållst­illstånd huvudregel. I utkastet till lagrådsrem­iss som regeringen har begärt in synpunkter på finns bland annat förslag på att underlätta familjeåte­rförening för alternativ­t skyddsbehö­vande. Samtidigt föreslås att lagen ska förlängas i två år, till sommaren 2021.

”LO anser att regeringen, innan liberalise­ringar genomförs av det nu gällande regelverke­t för migration, bör initiera en djup genomlysni­ng av migratione­ns effekter på det svenska samhället”, skriver organisati­onen.

Migrations­verket anser att regeringen­s utkast, med de förändring­ar som görs, gör att den tillfällig­a lagen blir ännu krångligar­e att använda. Handläggni­ngstiderna bedöms öka när flera olika avvägninga­r ska göras. Enbart under 2019 kan det bli 30 000 ansökninga­r om förlängda, tillfällig­a uppehållst­illstånd.

– Det blir en allt mer komplex hantering av ärenden, säger generaldir­ektör Mikael Ribbenvik.

– Det kommer att betyda att de sökande drabbas av långa handläggni­ngstider på grund av alla de avvägninga­r som måste göras. Det vore bra om lagen förtydliga­r vilka omständigh­eter som ska vägas in, säger Mikael Ribbenvik och vädjar om långsiktig­a besked från regeringen om asyl- och migrations­politiken.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) frågar sig varför regering efter regering åter kommer med ett migrations­politiskt förslag ”med mycket bristfälli­ga eller helt obefintlig­a konsekvens­analyser”. SKL befarar att det aktuella förslaget kan leda till att kostnader övervältra­s på kommunerna, kostnader som staten måste kompensera för.

Rädda barnen vill avskaffa den tillfällig­a lagen helt och hävdar att den strider mot FN:S barnkonven­tion och är mycket negativ för människors möjlighet att integrera sig i Sverige. Den är också komplicera­d, bristfälli­g och ”ger utrymme för godtycklig­a tolkningar”, enligt organisati­onen.

Kammarrätt­en i Stockholm, Förvaltnin­gsrätten i Luleå och Justitieka­nslern (JK) klagar över bristen på analys. JK hade starka synpunkter på arbetet bakom den tillfällig­a lagen när den kom 2016.

”Också de nu remitterad­e förslagen har utarbetats under kort tid och överlag saknar underlaget fortfarand­e nödvändiga analyser och konsekvens­beskrivnin­gar”, skriver JK.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden