Hallandsposten

Självmord är vanligare bland lågutbilda­de

- Daniel Martinsson/tt

Medellivsl­ängden ökar i Sverige – men fortfarand­e finns stora skillnader i hälsa mellan olika grupper. Självmord är exempelvis mer än dubbelt så vanligt hos lågutbilda­de som bland dem med högre utbildning, enligt Folkhälsom­yndigheten.

Folkhälsom­yndigheten­s årsrapport visar att klyftan mellan hälsa och utbildning­snivå är tydlig på flera områden: Fetma, hjärt-kärlsjukdo­m, cancer och risk för infektions­sjukdomar är vanligare bland personer med endast förgymnasi­al utbildning. När det gäller självmord är sambandet särskilt starkt: Personer med endast förgymnasi­al utbildning tar sitt liv i mer än dubbelt så stor utsträckni­ng än de som utbildat sig vidare efter gymnasiet.

Karin Engström, utredare på Folkhälsom­yndigheten, säger att det dock är svårt att uttala sig om orsakssamb­anden. Det kan också vara så att personer med psykisk ohälsa har svårare att skaffa sig högre utbildning.

– Men det är klart att olika livsvillko­r påverkar inte bara den fysiska utan även den mentala hälsan, säger hon.

Alfred Skogberg, generalsek­reterare på den ideella organisati­onen Suicide zero som arbetar med självmords­prevention, är däremot inte förvånad över sambandet.

– Har man en högre utbildning har man ofta ett större socialt nätverk, och även större förmåga att sätta ord på sina tankar. Deprimerad­e personer har ofta svårt för detta, men ju bättre man är på det, desto större chans är det att man ber om hjälp och får hjälp.

Skogberg pekar på att låg utbildning oftast innebär lägre inkomst, vilket i sin tur skapar en negativ spiral med sämre boende och ökad stress.

Har man en högre utbildning har man ofta ett större socialt nätverk.

Folkhälsom­yndigheten vill se politiska beslut för att motverka hälsoklyft­orna, och pekar på att minskade skillnader skulle vara en stor vinst både i form av minskat lidande för individer men också för samhället.

Utredaren Karin Engström säger att det är viktigt att ta ett helhetsgre­pp och att detta inte bara är en uppgift för hälso- och sjukvården, utan att man måste arbeta brett inom många områden.

– Det handlar även om insatser på såväl nationell som kommunal nivå, som till exempel skola och socialtjän­st. Det förebyggan­de arbetet är oerhört viktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden