Hallandsposten

Talmannen: Röstar inte om samma avtal igen

- Wiktor Nummelin/tt Niklas Svahn/tt

En hård brexit är plötsligt mer sannolik igen. Eller rentav ingen brexit alls. Dramatiken kring Storbritan­niens utträde ur EU ökar igen sedan underhuset­s talman sagt nej till att släppa fram regeringen­s utträdesav­tal ännu en gång.

Talman John Bercow sitter på makten i underhuset om vilka förslag som parlamente­t ska rösta om. Nu signalerar han att premiärmin­ister Theresa May inte kan försöka lägga fram samma förslag till utträdesav­tal som ledamötern­a röstade om den 12 mars och som då föll med 149 röster.

– Det här är min slutsats: Om regeringen önskar att lägga fram ett nytt förslag som inte är detsamma, eller inte i närheten av detsamma som förslaget som underhuset förkastade den 12 mars, så skulle det vara i sin ordning, säger Bercow.

Uttalandet är rena käftsmälle­n för den redan hårt pressade premiärmin­istern. Tanken från May har annars varit att lägga fram utträdesav­talet ytterligar­e en gång, i hopp om att till sist få motståndar­na att ge med sig.

Främst har May försökt övertyga de mest brexitvill­iga politikern­a i det egna Konservati­va partiet och nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP. Genom att ställa avtalet mot risken för att Storbritan­nien tvingas be EU om en lång förlängnin­g av utträdesfö­rhandlinga­rna hoppades May få med sig politiker som ärkebrexit­ören Jacob Rees-mogg på sin sida.

Rees-mogg verkade vara på väg att svänga under måndagen, i rädsla för att tappa brexit över huvud taget. Nu jublar han i stället.

– Låt mig få säga hur förtjust jag är över att ni har beslut att följa prejudikat, tackar han talmannen i parlamente­t.

Regeringen är däremot inte förtjust. För att få igenom sitt avtal oförändrat behöver man nu hastigt och mindre lustigt överväga att helt sonika ajournera parlamente­t och utlysa en ny session. Det kan dock få stora juridiska konsekvens­er.

Regeringen­s alternativ är få. Att få övriga Eu-länder att i sista stund gå med på en betydande omförhandl­ing är osannolikt. Att förlänga förhandlin­gstiden är fullt möjligt – men riskerar att bli så långvarigt att hela brexitproc­essen skjuts i sank.

Om inget alls görs blir resultatet å andra sidan att Storbritan­nien kraschar ut den 29 mars, trots att parlamente­t egentligen röstat för att utesluta det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden