Hallandsposten

Polisen i Nya Zeeland: Terroriste­n agerade ensam

- Tt-reuters

Polisen i Nya Zeeland tror att den misstänkte Christchur­chterroris­ten Brenton Tarrant utförde dödskjutni­ngen mot två moskéer på egen hand. – Vi bedömer att det bara var en angripare, säger polischef Mike Bush.

250 poliser arbetar med utredninge­n av terroratta­cken i Christchur­ch i fredags. Polisutred­ningen är den största i Nya Zeelands historia skriver New Zealand Herald och den 28-årige australier­n Brenton Tarrant misstänks på egen hand ha skjutit ihjäl minst 50 personer.

– Jag vill verkligen betona att vi bedömer att det bara var en angripare som bär ansvaret för detta fasansfull­a dåd, säger Mike Bush, landets högste polischef, på en presskonfe­rens.

Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern har kallat dådet den mest fruktansvä­rda terroratta­cken i Nya Zeeland och uppger på en presskonfe­rens att regeringen kommit överens om åtgärder för att skärpa landets vapenlagar och att principiel­la beslut har fattats i frågan.

– Vi har fattat ett beslut som regering, vi är enade, säger Ardern.

Det finns en och en halv miljon skjutvapen i Nya Zeeland – vars befolkning uppgår till fem miljoner. Vid 16-års ålder kan en nyzeelända­re få sin första licens och vid 18-års ålder äga ett eget halvautoma­tiskt vapen.

Vilka förändring­ar av lagen som regeringen vill driva igenom har inte presentera­ts.

– Inom tio dagar från den här vedervärdi­ga terrorhand­lingen kommer vi att tillkännag­e reformer som jag tror kommer att göra vårt samhälle säkrare, säger Ardern.

 ?? Bild: TVNZ/AP/TT ?? Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern.
Bild: TVNZ/AP/TT Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden