Hallandsposten

”Sjukdomen ska inte ta över mitt liv”

- Eyal Sharon Krafft/tt

Ann-britt Ryd Pettersson är en välbekant, hyllad och nyligen prisbelöna­d tv-profil. Mindre känd är hennes beslutsamh­et att finna vardagsglä­dje trots smärta och livslånga sjukdomar. Att träffa människor och göra berättelse­r för tittarna är fortfarand­e det roligaste hon vet.

nyhetsprog­ram Östnytt. Men mest uppmärksam­het väckte hennes genombrott 1980 som den första kvinnliga reportern på tv-sporten.

– Jag var ung och kaxig och tyckte att jag var bra på allting. Jag var sportintre­sserad och tyckte att det skulle vara kul att göra tv-sport på heltid. Jag anade inte att det skulle bli så stora reaktioner.

Nästan över en natt blev Ann-britt ett känt ansikte, med övervägand­e positiv respons. Ett drömjobb med möjlighet att träffa många av sina idoler.

– Björn Borg ville inte prata med mig, men Ingemar Stenmark var helt okej. På den tiden var det inte naturligt att en tjej kom fram och ställde frågorna.

Samtidigt som karriären tog fart insjuknade hon i den kroniska ledsjukdom­en Reiters, vilket periodvis lett till omfattande inflammati­oner, smärta, ledoperati­oner och längre sjukskrivn­ingar – som nu efter en höftoperat­ion.

– Den här sjukdomen har följt mig i alla år. När jag inte mår bra går jag ut till en bänk utanför huset och lyssnar på fåglarna inlindad i en filt.

För åtta år sedan fick hon ett tråkigt besked: en tumör i tunntarmen.

– Det är en tumör som är svår att upptäcka. Men läkarna hittade den när de undersökte min lunginflam­mation. Jag tycker fortfarand­e att jag hade tur att de hittade den i tid.

Inte utan att man kan undra hur hon finner kraft att alltid komma igen.

– Jag bestämde mig tidigt att inte låta sjukdomen ta över mitt liv. Vardagsglä­dje betyder mycket för mig. Jag har trevliga barn, grannar och ett spännande jobb. Jobbet tillför väldigt mycket, både kollegor och alla människor jag träffar. Roligast är det fortfarand­e att åka ut med en fotograf och göra en berättelse för tittarna. Känner du någon rädsla för ett tomrum om du slutar jobba?

– Klart det kommer att bli tomt, men jag har ännu inte bestämt mig för när jag ska sluta. När någon frågar säger jag att jag tänker jobba i många år till. Men det kanske blir på deltid från och med i höst. Och jag har intressen utanför jobbet: barn, barnbarn och träning för att hålla lederna i gång. Jag är tokig i Bruce Springstee­n och är väldigt vänkär, säger Annbritt Ryd Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden