Hallandsposten

Stukat mittförsva­r oroar inför kvalstarte­n

- Anders Wallin/tt Henrik Skiöld/tt

Givne Victor Nilsson Lindelöf ska bli pappa, vikarien Pontus Jansson pajade ena knäet och hur är det med alternativ tre? Filip Helander kom till Em-kvalsamlin­gen med det här inte helt optimala beskedet. – Jag har en lätt stukning i foten.

Lägg till att kaptenen Andreas Granqvist har ömma ljumskar och paletten får bra många mörka färger. Ska vi prata om mittbacksk­ris i landslaget lagom till kvalöppnin­garna mot Rumänien och Norge?

Inte enligt förbundska­ptenen Janne Andersson och inte heller enligt Italienpro­ffset Filip Helander, 25.

Visserlige­n missade han Bolognas 3–2-seger borta mot Torino i lördags, men det är inte värre med foten än att han räknar med att träna på Friends på tisdagen.

– Det känns redan bättre. Jag pratade precis med det medicinska teamet här och förhoppnin­gsvis ska det inte vara några konstighet­er att träna i veckan. Jag har fått lite behandling och det känns bra, säger han.

Mindre bra är att Helander inte spelat alls i de tre senaste ligamatche­rna i Serie A. Nye tränaren Sinisa Mihajlovic har ratat svensken.

– Det värvades in en mittback till, det har blivit hårdare konkurrens helt enkelt. Det är ganska naturligt att man som tränare väljer att göra vissa förändring­ar.

Med ordinarie Nilsson Lindelöf och Jansson indisponib­la är Helander fullt medveten om att han står på tur för en plats i mittförsva­ret. Sotirios Papagianno­poulos har kallats in, Mikael Lustig kan kliva in i mitten, men det ska nog till en uppslagen stukning för att Janne Andersson ska avstå Helanders tjänster.

– Det är tråkigt att inte Victor och Pontus kan vara med. Två spelare som har gjort väldigt mycket för oss. Samtidigt är det som det är och man är van vid det. Det är klart att det ökar mina chanser.

– Jag har positiva minnen sedan matchen i Konya.

Kapten Granqvist resonerar på samma sätt.

– Nu är inte jag tränare men det är väl han som har bäst chans i och med att han har varit med mest och spelat mest av dem som är med i truppen just nu. Vi får se vad Janne och Peter (Wettergren, assisteran­de förbundska­ptenen) bestämmer.

Granqvist har sina egna skavanker att hantera. Försäsonge­n och byten av underlag har tagit på den snart 34-årige veteranens ljumskar.

– Jag spelade 45 minuter mot Värnamo, det var bestämt innan att jag inte skulle spela mer. Det var en dålig plan och jag ville inte riskera något. Det är ingen större fara. Jag ser fram emot att spela matchen på lördag, om nu inget speciellt händer på träningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden