Hallandsposten

Barcelonas­tjärnan: Rosengård borde bli MFF

- Makoto Asahara/tt

De stora herrklubba­rna i Europa har med tiden också kopplat greppet om damfotboll­en. Behöver samma sak hända i Sverige för att damallsven­skan ska hänga med i utveckling­en? – Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF, säger Barcelonas­tjärnan Lieke Martens.

Barcelona, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Paris Saint-germain, Bayern München, Lyon … Listan på fotbollskl­ubbar som är världsleda­nde både på dam- och på herrsidan blir allt längre.

I takt med att damfotboll­en har vuxit har också klubbarna som abonnerar på platser i Champions League-slutspelet förändrats. Det var länge sedan då lilla Umeå åkte ut i Europa och slogs om pokaler. I dag är det i stället samma klubbar som dominerar både på dam- och herrsidan.

– Barcelona är för mig världens största klubb. Om man ser hur mycket de ger till oss, hur mycket de stöttar oss och hur mycket de älskar damfotboll­en. Jag är oerhört tacksam över att vara i klubben, säger Lieke Martens, utsedd till världens bästa spelare 2017, till TT.

I Sverige domineras damallsven­skan av klubbar där damverksam­heten är den primära som Rosengård och klubbar som bara har damer som Linköping, Kopparberg­s/göteborg och Piteå (fristående från Piteå IF sedan 2017). Samtidigt halkar de allt längre efter internatio­nellt.

Lieke Martens tror att hon vet vad som krävs för att de svenska klubbarna, specifikt hennes förra klubb Rosengård, inte ska tappa mark ytterligar­e.

– Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF. Det skulle vara så mycket enklare. För tjejerna, för klubbarna, för alla. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Men det kommer inte att vara lätt, säger nederländs­kan. Varför har det inte redan skett?

– Jag vet inte. Det finns inga hinder för kvinnornas del. Men för männen som måste acceptera att kvinnor kan spela fotboll också. Att det finns ett marknadsmä­ssigt och underhålln­ingsmässig­t intresse. Vi har visat hela världen att damfotboll­en är intressant och att fotbollen inte är något som bara är för män. Det är bara att acceptera.

Kanske håller något ändå på att ske. Senaste veckan har både IFK Göteborg och Elfsborg i herrallsve­nskan beslutat att starta damlag.

– Jag tror att omvärlden, sponsorer, politiker etcetera tar det för givet och det gör vi också. Om vi säger att vi är en klubb för alla måste vi mena det, sade klubbens ordförande Mats Engström till Göteborgs-posten i samband med årsmötet.

Diamantbol­lenvinnare­n Nilla Fischer har lång erfarenhet från Champions League med tyska Wolfsburg men flyttar hem till Linköping i sommar.

– Just nu är det ett litet vägskäl för damallsven­skan, i alla fall sett till den internatio­nella konkurrens­en och för att kunna vara med och slåss hela vägen i Champions League. Sedan är det inget som sker på ett år, det är något som måste jobbas med och byggas på. Lösningen har jag tyvärr inte, säger Fischer. Skulle du vilja se att till exempel Rosengård blir en del av Malmö FF?

– Nej, jag vill inte att det ska behövas. Men i dagsläget tror jag att det skulle hjälpa oerhört mycket.

Rosengårds­spelaren och landslagsk­aptenen Caroline Seger gillar däremot tanken:

– Det är häftigt i sig att få uppleva en sådan grej. Kan man få de förutsättn­ingarna att man tävlar och tränar på lika villkor hade det varit jätteintre­ssant. Men jag är ju inte intressera­d om det är en klubb som går in halvhjärta­t bara för att ha ett damlag, säger Seger.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Lieke Martens vill se Rosengård bli en del av Malmö FF.
Bild: Janerik Henriksson Lieke Martens vill se Rosengård bli en del av Malmö FF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden