Hallandsposten

MFF:S vd: Sammanslag­ning ingen lösning

-

Ett damlag i en allsvensk storklubb leder inte per automatik till en ökad konkurrens­kraft ute i Europa, tror Malmö FF:S vd Niclas Carlnén.

I nuläget finns inga planer på att starta en damsektion i den herrallsve­nska jätten Malmö FF, men 2016 fattade årsmötet beslut om att återinföra flickfotbo­ll i föreningen. Det finns inte heller några planer på en sammanslag­ning mellan MFF och damallsven­ska Rosengård, som lämnade föreningen 2004.

– Jag tror inte att det gör att vi blir mer konkurrens­kraftiga internatio­nellt. För jag ser inte att den ekonomin går ihop. Det klarar vi ju inte på herrsidan och då tror jag inte att vi klarar av det på damsidan, säger Niclas Carlnén, Malmö FF:S vd.

– Dam- och herrfotbol­l i Sverige är mycket närmare varandra än om man jämför med de andra stora europeiska storklubba­rna. Procentuel­lt sett är damfotboll­en (i Rosengård) kanske tio procent av herrfotbol­len i Malmö FF sett till omsättning, publik och antalet anställda. Det är en stor procentuel­l andel i förhålland­e till resten av Europa, säger han.

Ska en elitsatsan­de damverksam­het finnas i föreningen måste satsningen vara hållbar långsiktig, framhåller han.

– Vår grundlägga­nde ekonomi – bortsett Europaintä­kter och spelarförs­äljning som skiftar hela tiden – måsta vara garanten för att man faktiskt hanterar resten av året och kommande år. Du måste få ihop en hållbar ekonomi där du inte tar i och får för mycket kostnader, för då kommer du inte vara långsiktig.

I nuläget satsar MFF på att bygga upp en flickverks­amhet. I höstas var det 17 flickor i föreningen­s fotbollssk­ola, men först 2020 är förhoppnin­gen att det finns ett flicklag i seriespel i de lägre åldrarna.

Daniel Kihlström/tt

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Malmö FF:S vd Niclas Carlnén var tidigare klubbdirek­tör för damallsven­ska Rosengård.
Bild: Johan Nilsson Malmö FF:S vd Niclas Carlnén var tidigare klubbdirek­tör för damallsven­ska Rosengård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden