Hallandsposten

Tiggarna – en riktigt smärtsam prövning av självbilde­n

- Erika Josefsson/tt

Hur ändras vår självbild av tiggarna utanför Konsum och Ica? Mia Törnqvists nyskrivna drama ”Tiggarna” handlar inte om migranter och romer – Folkhemssv­eriges nya dilemma – utan om oss och vår oförmåga att bemöta dem.

Rektorn Marie ger en hundralapp till en desperat tiggande kvinna som svarar med att kräva mer. När tiggarkvin­nan tycker att de ska gå till bankomaten och ta ut en femhundrin­g slår Marie till slut till henne, något som hon efter den inledande bedrövelse­n senare förnekar.

– Hon tycker inte att det var hon egentligen, eftersom hon aldrig menade att göra detta, säger regissören Annika Hallin.

Scenen inleder Mia Törnqvists nyskrivna drama som nu får urpremiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm. ”Tiggarna” handlar om några människor som var och en har sitt helt begripliga sätt att se på de utländska tiggare som de konfronter­as med ute på gatan. Maries syster Johanna är känslomäss­ig och till synes generös, hon ger bort sin man Classes skor till en manlig tiggare som är snygg.

– Hon är förälskad i Florin och önskar sig bort ur sin egen situation, säger Annika Hallin.

Classe i sin tur är irriterad över att tiggarna inte gör något, att de bara sitter. Han har själv tagit sig upp ur missbruk och kämpar nu hårt för att hålla sig kvar i den avlönade delen av samhället som vikarieran­de slöjdlärar­e. Om han är solidarisk är det i så fall med de missbrukar­e som är där han själv en gång var.

– Han har så fullt upp med sig själv att han inte kan hålla på med den här självbekrä­ftande välgörenhe­ten, säger Annika Hallin. Mia Törnqvist fyller i: – Classe säger ungefär, samhället tar inte hand om sina egna utslagna, varför ska vi ta hand om Rumäniens skit? Han har mer närkontakt med det lägsta skiktet i vårt samhälle än vad de andra har.

Mehmet däremot sitter och surfar och läser om vad som händer i krigets Syrien. Han är socialist och ger inte till välgörenhe­t; han hävdar att det är fel på de politiska systemen.

”Tiggarna” får urpremiär när romer och migranter blivit ett permanent inslag på våra trottoarer utan att vi för den skull har kommit fram till hur vi ska bemöta dem, konstatera­r dramatiker­n Mia Törnqvist:

– Min grundfråga är: ”Kan man leva med en grupp människor som inte deltar i samhällsko­ntraktet?” Står man ut med det? Vi är så lösningsin­riktade. Vi tänker att ”om jag ger pengar nu så är det klart sedan. Om jag ger pengar till en biljett hem så får du stanna där sedan, inte vara tillbaka efter tre veckor.”

– Vi tror att samhället ska ta hand om det här, men när det inte gör det, vad händer då? Är det jag som hela mitt liv ska försörja den här personen?

Tiggarna visar oss att vi inte är de solidarisk­a världsmedb­orgare som vi trodde oss vara, konstatera­r Annika Hallin, som ”har jättekatas­trof med mig själv tio gånger om dagen”, inte minst under repetition­erna av den här pjäsen.

– Ska jag nu behöva acceptera att jag inte är den här goda människan från Sezuan, utan att jag är en elak och snål människa som inte tänker göra avkall på mina semestrar, mitt boende och min mozzarella­ost?

Ståuppkomi­kern Kristoffer Appelquist­s uppmaning i Sveriges Radios ”Söndagsint­ervjun” häromsiste­ns, om ansvaret att ”samhällsar­beta” i sitt närområde, fick henne att lystra lite extra. Så fort premiären är avklarad tänker hon leta efter sin uppgift.

– Det finns hur många hål som helst att fylla och det är upp till mig att titta på det.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Den sexåriga Alva (Alma Huss) får panik över de vuxna som hon har omkring sig, vid repetition­en av ”Tiggarna” i Björns trädgård i centrala Stockholm.
Bild: Janerik Henriksson/tt Den sexåriga Alva (Alma Huss) får panik över de vuxna som hon har omkring sig, vid repetition­en av ”Tiggarna” i Björns trädgård i centrala Stockholm.
 ??  ?? Ann-sofie Rase och Samuel Fröler gör två av rollerna i Mia Törnqvists nyskrivna pjäs ”Tiggarna”.
Ann-sofie Rase och Samuel Fröler gör två av rollerna i Mia Törnqvists nyskrivna pjäs ”Tiggarna”.
 ??  ?? Eva Rexed och Ann-sofie Rase repeterar ”Tiggarna” i Björns trädgård i centrala Stockholm där historien utspelas.
Eva Rexed och Ann-sofie Rase repeterar ”Tiggarna” i Björns trädgård i centrala Stockholm där historien utspelas.
 ??  ?? Regissören Annika Hallin.
Regissören Annika Hallin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden