Hallandsposten

Vägbygget som inte behöver planeras

-

När myror anlägger vägar och stigar har vi alltid förutsatt att de samordnar arbetet. Hur skulle de annars klara av så komplicera­de projekt? Men en ny studie visar att bladskärar­myror bygger kilometerl­ånga vägar – utan att kommunicer­a med varandra.

Problemet är att vägnätet kräver mycket arbete. Nya vägar måste anläggas och de gamla måste underhålla­s. Detta innebär ett ständigt slit med att plocka bort kvistar, löv och småstenar.

I genomsnitt röjer varje koloni av bladskärar­myror 2 730 meter vägar och stigar genom djungeln varje år.

Detta är ett herkuliskt arbete. Myrorna är bara en centimeter långa och måste jobba i timtal för att hålla vägarna i hyggligt skick. Ibland faller träd ned över deras stigar och då tvingas de anlägga tunnlar genom vegetation­en. Ofta måste de också jämna till stigarna genom att bära bort jord och sand.

Det har allmänt antagits att myror som sysslar med megaprojek­t av det här slaget, där tusentals individer arbetar tillsamman­s, kommunicer­ar med varandra för att koordinera arbetet.

Enligt teorin lämnar varje myra efter sig ett spår av doftämnen, feromoner, med instruktio­ner till andra myror i kolonin.

Men att döma av den nya studien, som publiceras i Proceeding­s of the Royal Society, stämmer inte detta.

Forskarna, som har letts av beteendeek­ologen Thomas Bochynek vid Northweste­rn University i USA,

 ??  ?? Varje koloni av bladskärar­myror har ett nätverk av stigar och vägar där de transporte­rar blad som skördats i den omgivande skogen.
Varje koloni av bladskärar­myror har ett nätverk av stigar och vägar där de transporte­rar blad som skördats i den omgivande skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden