Hallandsposten

Mattias Karlsson: Klimatet berör oss alla, men glöm inte bort att varje individ också måste ta sin del av ansvaret.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

IHalmstad, Laholm och Hyltebruk och på över ytterligar­e 2 000 platser i 125 länder. Där hölls det i fredags manifestat­ioner inspirerad­e av 16-åriga Greta Thunbergs skolstrejk­er för klimatet. Äntligen börjar klimatfråg­an få den så viktiga plats den förtjänar så att åtgärder för att hejda de pågående klimatförä­ndringarna kan genomföras.

Sedan Greta Thunbergs första skolstrejk i augusti förra året har det hänt mycket och nu är hon en inspiratio­n för många. Men hon har också fått kritik. En återkomman­de kritik mot hennes klimatstre­jk handlar om att hon borde vara i skolan och lära sig nödvändiga kunskaper för framtiden.

”Barn och unga borde spendera mer tid i skolan för att kunna bli ingenjörer och ta fram ny, miljövänli­g, teknik. Inte mindre”, skrev Muf-ordförande Benjamin Dousa på Twitter i fredags.

Påfallande ofta kommer kritiken just från moderater, eller låt oss säga från konservati­vt håll. Det kan i sin tur förklaras av viljan att motstå förändring­ar och i stället betona kontinuite­t och stabilitet över tid. Problemet är att förändring­ar i vår omgivning, läs klimatförä­ndringar, kommer inte att kunna lösas genom just låta allt vara som det alltid har varit.

Givetvis är det i skolan eleverna ska vara för att få livsnödvän­dig kunskap. Men när de ungas framtid ligger så långt fram i tiden att de själva inte kan påverka den, vad kan man då göra? Jo, klimatstre­jka. Greta Thunberg och hennes efterfölja­re sätter här fingret på något viktigt, de kan inte vänta tills de själva är färdiga att ta sig an framtidens utmaningar. De måste agera i dag för att kunna påverka de som har makten, det vill säga politikern­a.

Greta Thunberg är ett tydligt exempel på att en enskild individ kan göra skillnad för klimatet.

De måste agera i dag för att kunna påverka de som har makten, det vill säga politikern­a.

I kväll hålls en ny föreläsnin­g i serien ”Klimatet & vi” på Stadsbibli­oteket i Halmstad. Författare­n och miljödebat­tören David Jonstad kommer då att berätta om sin egen personliga resa. I stället för att vänta in större politiska förändring­ar började han med sig själv. Uppvuxen i Stockholm flyttade han till en gård på landet i Dalarna och ställde om sitt liv till att bli mer hållbart.

David Jonstad kommer att prata om konkreta åtgärder man kan göra och att det behövs nya, mer hållbara värderinga­r. Föreläsnin­gen börjar klockan 18 och underteckn­ad kommer att leda den efterfölja­nde frågestund­en.

Klimatet berör oss alla, men glöm inte bort att varje individ också måste ta sin del av ansvaret för en hållbar samhällsut­veckling. Den som vill veta mer om detta är välkomna att lyssna på kvällens föreläsnin­g av David Jonstad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden