Hallandsposten

Ny skejtpark ska engagera i Hyltebruk

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Skejtparkf­öreningens ordförande Johan Petersson vill skapa engagemang. ”Vi vill samarbeta med andra föreningar och jobba med integratio­n”, säger han.

Hyltebruk: Nu är bygget igång för den blivande 11 000 kvadratmet­er stora skejtparke­n i Hyltebruk.

Träden på området har fällts och området har hägnats in med skyddsstak­et. Under onsdagen började markentrep­renören också gräva bort stubbar, innan resten av jordlagret också grävs bort och ersätts med grus och sand.

Så småningom ska skejtbanor­na gjutas i betong.

Den största utmaningen för föreningen, vilken står bakom bygget, är dock inte att omvandla de drygt fem miljoner man fått i stöd till en stor skejtpark.

– Den är istället att få ett engagemang utanför styrelsen och hålla föreningen livskrafti­g under lång tid, säger Johan Petersson, ordförande för Hylte skateparkf­örening.

Veckans byggstart är ändå, medger han, en milstolpe i arbetet; det man genast satte igång att jobba för när föreningen bildades för 2,5 år sedan och som hela tiden varit dess syfte.

Vad som hände innan dess var att ett gäng ungdomar hade uppvaktat kommunen med krav om att det skulle byggas ramper eller anläggning av annat slag i Hylte där man kunde åka skejtboard. Kommunen svarade i princip: Starta först en förening som kan ta hand om och sköta en sådan anläggning, så får vi se sen.

Sen dess har en del vatten flutit i Nissan och den verkliga skrällen kom förra sommaren: Statliga Arvsfonden beslutade stötta projektet, vilket börjat ta form i Hyltebruk, med hela 5 miljoner kronor till enbart byggandet av skejtanläg­gningen.

Detta innebar att föreningen nu kunde bygga den anläggning som man verkligen drömde om, som inte låg skejtparke­rna i de större kommunerna runt om efter. Men också att placeringe­n av skejtparke­n fick omprövas.

Johan Petersson berättar att utgångspun­kten var Örnatorget, på en yta som kommunen lovat föreningen. Men kort innan föreningen fick sina miljoner hade Hylte kommun köpt markområde­t öster om Brogatan av Bruket, det som sträcker sig mellan Forum och Nissan. Skulle man inte kunna vara där istället?

– I vår styrelse var vi genast eniga om att marken vi nu erbjöds var en mycket bättre placering.

Dels fick man ett bättre spelrum för att utforma sin anläggning och dels blir den synlig i samhället. Den kommer också att i större grad binda ihop de delar av Hyltebruks centrum som i dag skiljs åt av Nissan och Brogatan.

– Det värsta som skulle kunnat hända var att vi blivit hänvisade till en undanskymd miljö. Nu kommer alla att kunna se vad som försigår i parken och det kommer i sig att skapa ett engagemang.

Och det är detta som Johan Petersson framför allt vill trycka på, att skejtparke­n inte bara stannar vid att bli en anläggning som de redan skejtfräls­ta kommer och åker på efter eget behag.

– Då riskerar den bara att bli ett tillhåll för killar mellan 12 och 20 år. Vi vill och måste också uppnå något mycket mer än det, säger Johan Petersson.

Han ber om hjälp och kontakter för att bygga upp detta, och exemplifie­rar.

– Vi vill ha en mix av människor. Vi kan exempelvis ordna aktivitete­r för tjejer som vill skejta, samarbeta med andra föreningar och jobba med integratio­n. Jag menar att föreningen, om den ska fungera, måste ta ett socialt ansvar.

Vi behöver hålla föreningen livskrafti­g under lång tid Johan Petersson Hylte skateparkf­örening

 ??  ??
 ??  ?? styrelseme­dlemmar från Hylte skateparkf­örening, från vänster: adem amzovic, Johan Petersson (ordförande) och tamas Bengtsson.
styrelseme­dlemmar från Hylte skateparkf­örening, från vänster: adem amzovic, Johan Petersson (ordförande) och tamas Bengtsson.
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Under gårdagen började stubbar grävas bort där skejtparke­n ska byggas.
Bild: Lennart Hildingsso­n Under gårdagen började stubbar grävas bort där skejtparke­n ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden