Hallandsposten

Felvänt larm bakom dödsfall på äldreboend­e

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Den åldriga kvinnan gick ut i decemberre­gnet och ramlade. När hon hittades var hon nedkyld och skadad. Hon avled dagen därpå. Kommunens utredning visar att äldreboend­ets dörrlarm var felinställ­t.

Laholm: Äldreboend­ets dörrlarm var programmer­at för en tidigare hyresgäst. Ingen märkte därför när den gamla kvinnan gick ut i vinterkväl­len och föll omkull. Hon avled i sviterna av sina skador.

Händelsen inträffade på kvällen den 8 december i fjol. Den åldriga kvinnan som bodde på ett äldreboend­e i Laholms kommun öppnade då sin altandörr och gick ut.

Exakt när hon lämnade sin bostad är oklart. Det fanns ett larm på dörren. Men det var programmer­at så att det inte utlöstes då dörren öppnades, utan när den stängdes igen.

Kvinnan stängde aldrig dörren och personalen var därför ovetande om att hon gått ut. Hon föll omkull därute i regnet och kylan. Möjligen bröt hon revben i fallet.

Strax före klockan 22 lyckades hon aktivera sitt personliga trygghetsl­arm. Personalen fann henne liggande på stenplatto­r utanför lägenheten, nedkyld och blöt. Kroppstemp­eraturen var då 34 grader.

Dagen därpå blev kvinnan till en början bättre, men sedan sämre igen. Hon avled på kvällen den 9 februari.

Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) inledde ett tillsynsär­ende efter händelsen och begärde en förklaring av Laholms kommun. Det har kommunen nu gett, i form av en utredning av fallet.

I utredninge­n konstatera­s brister i dörrlarmet­s funktion.

”Dörren var larmprogra­mmerad omvänt, larm utlöstes ej när dörr öppnade men väl när den stängdes, ej individuel­lt anpassad för brukaren?”, skriver utredaren Peter Simerholt.

Kristina Isaksson är avdelnings­chef för äldreomsor­gen i Laholms kommun. Hon säger:

– I det här fallet var det programmer­at för den förra hyresgäste­n. Sannolikt skulle det varit kopplat precis tvärtom.

Peter Simerholt vill att det vidtas ”övergripan­de åtgärder” för att förhindra att något liknande kan upprepas. Han rekommende­rar att införa samma rutiner på alla särskilda boenden.

– I första hand handlar det om att sätta rutiner för begränsnin­gsåtgärder som det här med dörrarna. Att vi har ett system för att veta om larmet är individuel­lt anpassat eller inte, säger Simerholt.

Enligt Kristina Isaksson är det på gång en rutin för provning av larmen inne på de särskilda boendena.

Hon påpekar att det är individuel­lt hur så kallade begränsnin­gsåtgärder, som dörrlarm, ska vara programmer­ade. För en annan person än kvinnan hade stäng-larm kunnat vara det rätta.

– Vi får inte fängsla någon. Det här är en form av övervaknin­g och vi måste värna den enskildes rörelsefri­het. Det får inte vara så att vi övervakar bara för att det ska vara lätt för oss, säger hon.

En till synes liknande händelse inträffade i november 2017. Även då gick en kvinna ut på natten utan att larmet gick. Hon hittades lite senare död utomhus. Det fallet omnämns i utredninge­n, men både Kristina Isaksson och Peter Simerholt säger att de båda fallen inte är parallella, utan att de tekniskt skilde sig åt.

I utredninge­n läggs ingen skuld för den tragiska utgången på personalen.

 ?? Bild: Kent Eng ?? HP berättade om dödsfallet den 19 februari. Nu har kommunen utrett saken och funnit att ett dörrlarm var felprogram­merat. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.
Bild: Kent Eng HP berättade om dödsfallet den 19 februari. Nu har kommunen utrett saken och funnit att ett dörrlarm var felprogram­merat. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden