Hallandsposten

Förstudie ger svar om skola byggs i Snöstorp

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Snöstorp: Snöstorp är kommunens förstahand­salternati­v för en ny 4–9-skola med upptagning­sområde Snöstorp och Andersberg.

Samhällsby­ggnadsutsk­ottet beslutade på tisdagen att en förstudie ska göras om var en ny skola kan byggas i Snöstorp. Om man hittar en lämplig plats kommer skolorgani­sationen för verksamhet­sområdena Snöstorp– Andersberg–fyllinge att se ut så här:

Snöstorp får en ny skola för 600 elever i stadierna 4–9 medan den nuvarande skolan, som i dag har stadierna F–5, görs om till en F–3-skola för 300 elever.

På Fyllinge byggs en ny F–3-skola för 300 elever. Den nuvarande F-9-skolan blir en skola för stadierna 4–9 med kapacitet för 600 elever.

Andersberg­s nuvarande skola för F–5 blir en F–3-skola för 400 elever.

När barn- och ungdomsnäm­nden i december beslutade om skolorgani­sationen för dessa tre områden rådde politisk oenighet. Lena Weibull (KD) yrkade att Andersberg­sskolan ska vara en F–6-skola, men blev nedröstad.

Daniel Nilsson-brodéns (V) fick inte heller gehör för att elever som bor på Andersberg ska beviljas skolskjuts i det fall deras skolgång kommer att ske utanför Andersberg.

Efter votering vann Lars El Hayeks (S) förslag att samtliga tre områden ska ha varsin F–3 skola, samt två nya skolor för vardera 600 elever för stadierna 4–9 placeras i området kring Andersberg, Fyllinge och Snöstorp.

Barn- och ungdomsnäm­nden satte alltså inte ner foten och klargjorde var elever som bor på Andersberg ska gå i skolan i årskursern­a 4–9.

– Man kan säga att vi ännu inte vet exakt hur det blir. Det hänger på om man hittar en bra tomt i Snöstorp. Annars får man hitta en annan lösning. Men vi får förhålla oss till vad samhällsby­ggnadsutsk­ottet beslutar, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Föräldrar, elever och personal på Andersberg­sskolan har vädjat om att få en F–6-skola så att eleverna slipper ge sig av till en ny skola utanför bostadsomr­ådet redan när de är tio år.

Ett argument för att elever från Andersberg ska gå tillsamman­s med elever från Snöstorp har varit integratio­nsaspekten. Motargumen­ten från föräldrar på Andersberg är att det blir lika stor integratio­n om elever från Snöstorp får gå i skola på Andersberg.

Målet är att de nödvändiga byggnation­erna av nya skolor på Andersberg, Snöstorp och Fyllinge ska vara klara senast läsåret 2023–2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden