Hallandsposten

Löpning i skolan ska räcka tre varv runt jorden

Halmstad: Barnen på Frösakulls­kolan är en del i ett större sammanhang. Tillsamman­s med de sträckor som barnen i alla de länder som är med springer, kommer de att nå tre varv runt jorden.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Tre viktiga varv som på olika sätt visar världen och de svårighete­r som många barn runt om på vårt klot utsätts för. Jorden runt-loppet är en del i ett projekt som drivs av World´s childrens prize och Sveriges olympiska kommitté. Ett projekt som i grund och botten handlar om att lära barn vikten av mänskliga rättighete­r i allmänhet och barns rättighete­r i synnerhet. Man gör det genom att prata om hur man själv har det, vilka rättighete­r och skyldighet­er har man, vilka orättvisor det finns.

Men man pratar förstås också massvis om hur barn i andra länder har det. Barnen som deltar får lära sig om fattigdom, de får insikt i hur krig och konflikter påverkar de barn som lever under sådana omständigh­eter och de undervisas i den speciella situation som råder för flickor på många håll runt om i världen. Och kunskapen de fått har givit insikter som sitter fast.

– Det var kul att springa. Men det är viktigt att vi fått lära oss hur barn i andra länder har det. Det känns inte rätt att barn behöver ha det så, säger Oliver Kristianss­on.

Oliver Kristianss­on pratar om att springa. Det han egentligen syftar på är Jorden runt-loppet som han och många av hans skolkompis­ar precis kämpat sig igenom. Ett lopp som går ut på att tillsamman­s med 100 miljoner andra deltagare världen över samla ihop tre varv runt jorden. Och för att skänka loppet lite extra skimmer deltar ett gäng svenska före detta olympier i loppet. De berättar om de olympiska värderinga­rna som handlar om kamratskap och excellens. Att all-

tid agera schysst och göra sitt bästa. På Frösakulls­kolan var det Sofia Arvidsson som stod för den extra peppen.

– Jag tycker om att försöka vara en förebild och sprida de olympiska värderinga­rna, säger Sofia Arvidsson, tennisstjä­rna och före detta olympier.

Innan loppet föreläste hon för barnen och när det väl var dags att springa fanns hon med till en början för att peppa igång dem lite extra.

Och peppen verkade fungera. Eleverna på skolan sprang för glatta livet. Varken tunga stövlar, varma vinterjack­or eller mössor som kasade ned över öronen kunde stoppa dem. Några gav sig av i ett rasande tempo medan andra tog det lite lugnare. Men alla sprang. Och när Sofia Arvidsson närmade sig, då var det många som inte kunde hålla sig ifrån en liten spurt.

– Det var kul, man blev extra peppad när man fick en high five av Sofia Arvidsson, säger Felicia Wahlström.

Men alltefters­om meter lades till meter var det en och annan som mattades av en smula.

– Det var jättejobbi­gt att springa. Jobbigare än jag trodde faktiskt, man fick håll. Men det var ändå kul. Det är kul att träna uthållighe­t och så, säger Wilda Karlsson, när hon pustar ut efter loppet.

Men löploppet är som sagt bara en liten del av programmet. Barnen som går i femman har under hela terminen arbetat intensivt med att på olika sätt prata om de svårighete­r barn kan möta. Ett arbete som verkar ha gjort starkt intryck på eleverna.

– Det känns väldigt viktigt att man får lära sig hur andra barn har det, säger Jennifer Anderlöf.

– Vi kan ju faktiskt göra mycket för att de ska få ett bättre liv. Vi kan till exempel skänka pengar eller bli världsförä­ldrar, säger Stella Näckdal.

 ??  ??
 ??  ?? Många av barnen tyckte att det var inspireran­de att springa tillsamman­s med Sofia Arvidsson, före detta olympier och tennisstjä­rna.
Många av barnen tyckte att det var inspireran­de att springa tillsamman­s med Sofia Arvidsson, före detta olympier och tennisstjä­rna.
 ??  ?? Många fick lite extra kraft när de närmade sig Sofia Arvidssons high five-hand.
Många fick lite extra kraft när de närmade sig Sofia Arvidssons high five-hand.
 ??  ??
 ??  ?? Vad gör väl vinterdojo­r och mössa när man får vara ute och springa i friska luften.
Vad gör väl vinterdojo­r och mössa när man får vara ute och springa i friska luften.
 ??  ?? Tuschmarke­ringar på handen visade hur långt man sprungit. Ett streck på varje kontroll.
Tuschmarke­ringar på handen visade hur långt man sprungit. Ett streck på varje kontroll.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden