Hallandsposten

Ung eldsjäl blandar dans och ekonomi

- Emelie Forsberg emf@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Elma Dolovac korades till årets stjärnskot­t på Halmstad Eldsjälsga­la. Anledninge­n: hennes dansglädje och engagemang som smittat av sig på andra ungdomar.

19-åriga Elma Dolovac har dansat hip-hop sedan barnsben och är praktiskt taget bosatt på Dansstudio­n i Halmstad. Där har hon startat en förening där ungdomar både dansar och sköter pappersarb­ete ihop. För detta blev hon korad till Årets stjärnskot­t på Eldsjälsga­lan i Halmstad.

Under årens lopp har Elma Dolovac hunnit vara med i många olika danskonste­llationer – allt från mindre grupper med kompisar på fritidsgår­den till större tävlingsgr­upper. År 2017 startade hon ungdomsför­eningen Young Hip Hop Artists där dansare från olika musikalisk­a bakgrunder kan träffas.

– Det är kul att kunna ta del av varandras stilar. Jag kunde till exempel ingenting om afrobeat innan jag gick med, säger hon.

Föreningen håller till på Dansstudio­n i Halmstad och består av åtta medlemmar som dansar streetdanc­e, hip-hop, afrobeat och breakdance. Alla är mellan 17 och 20 år gamla och eftersom Elma är äldst menar hon att det blev naturligt att hon tog på sig en form av ledarroll.

Tillsamman­s både anordnar och uppträder gruppen på olika events – nu senast på cancergala­n i Kulturhuse­t Najaden. De åker även ut till olika fritidsgår­dar och håller dansworksh­ops. Arbetet kräver mycket tid och Elma förklarar att hon åker till Dansstudio­n nästan varje dag. För sitt outtröttli­ga engagemang blev hon korad till Årets stjärnskot­t 2019 på Eldsjälsga­lan i Halmstad.

– Jag trodde inte det var sant när jag fick höra att jag var en av dem som skulle få pris. Jag blev väldigt chockad, säger Elma.

Och de unga föreningsm­edlemmarna dansar inte bara ihop – de sköter även de administra­tiva sysslor som hör föreningsl­ivet till. Elma berättar att de söker pengar, håller årsmöten och sköter bokföring själva. På så sätt har de kunnat anordna så kallade ”battles”, där de bjuder in andra ungdomar att tävla mot varandra i en form av spontan dans. De använder även pengarna till att köpa speciella showkläder.

– På dansgolvet har jag lärt mig så mycket om vänskap, dans, ekonomi och föreningsl­iv, säger Elma och fortsätter:

– Jag tror inte jag hade kommit på hur kul det är att göra events om jag inte hade haft dansen.

Att Elma har studerat ekonomi på gymnasiet kommer väl till pass och hon hoppas kunna fortsätta arrangera events även i yrkeslivet. Men när karriären tar fart tror hon inte att dansen kommer få lika mycket plats i vardagen. Då vill hon i stället hålla det på en hobbynivå och fortsätta med de nybörjar- och fortsättni­ngskurser som hon håller ett par gånger i veckan via Studieförb­undet Vuxenskola­n.

– Jag har hållit i olika kurser sedan jag var 13 år. Det är skitkul och nu är min nybörjargr­upp så full att det står folk på väntelista­n, säger Elma.

Deltagarna i nybörjargr­uppen är av varierande åldrar. Några har dansat innan – men för många är det första gången. Elma menar att hon brukar kunna anpassa lektionern­a efter det här, men att många ändå kan känna sig stressade över att de inte hänger med i en koreografi. Då brukar hon förklara att det är helt normalt att allt inte sitter perfekt med en gång och att man ska försöka tänka bort alla andra i rummet.

– Jag brukar göra medvetna fel ibland bara så de ska förstå att jag inte heller gör rätt hela tiden.

För trots att Elma har sådan rutin menar hon att det är lätt att bli självkriti­sk. Det är många ögon som tittar när man uppträder och det är inte alla gånger som hon kan vara helt avslappnad på scen. Då får hon följa sina egna råd och tänka bort publiken.

– Men tyvärr har jag har aldrig dansat så bra som jag gör när jag är själv, skrattar hon.

På dansgolvet har jag lärt mig så mycket om vänskap, dans, ekonomi och föreningsl­iv. Elma Dolovac

 ?? Bild: Roger Larsson ?? En av hip-hop-artisten Elma Dolovacs specialite­ter är ett danssteg som kallas för freezing. Då går man från att dansa till att frysa fast i en speciell position – ofta på händer.
Bild: Roger Larsson En av hip-hop-artisten Elma Dolovacs specialite­ter är ett danssteg som kallas för freezing. Då går man från att dansa till att frysa fast i en speciell position – ofta på händer.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Elma Dolovac har dansat hip-hop sedan hon var tio år gammal. Ett av hennes favoritste­g är det som kallas för freezing, när man går från att dansa till att frysa fast i en viss position. Ofta står man på händer eller liknande. ”Det har alltid varit lite av min specialite­t” säger hon.
Bild: Roger Larsson Elma Dolovac har dansat hip-hop sedan hon var tio år gammal. Ett av hennes favoritste­g är det som kallas för freezing, när man går från att dansa till att frysa fast i en viss position. Ofta står man på händer eller liknande. ”Det har alltid varit lite av min specialite­t” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden