Hallandsposten

Misan: Så länge man har pasta i skafferiet behöver man inte gå hungrig mer än några minuter.

- Misan bjuder på härliga recept varje vecka.

Den som kan sina sagor vet att den som har en spik kan koka vilken soppa som helst – det gäller bara att ha de rätta ingrediens­erna.

Hemma hos mig håller jag spikarna för sig och grytorna för sig. Det blir lugnast så. Det finns emellertid en grundråvar­a som i princip fyller samma funktion – pasta!

Så länge man har pasta i skafferiet behöver man inte gå hungrig mer än några minuter. Dyker det upp blandfärs på extrapris shoppar jag loss på ett kilo, delar upp i mindre omgångar och fryser in.

Då är jag helt trygg i förvissnin­gen om att jag när som helst kan smälla ihop en omgång pasta och köttfärsså­s. Jag har rejäla pastatallr­ikar som rymmer mycket, alltid lagrad parmesan i kylen så det är bara att ge sig hän.

Fast mellan varven är det roligt att variera sig också. Under en vår i Florens för många år sedan bestod pastasåsen oftast av champinjon­er och gorgonzola. Nu blev jag sugen på champinjon­er igen – fast i en annan variant med pancetta och babyspenat där citron ger en fin brytning. Och ja. Okej då. Lite grädde också…

Valet av pastasort får man bestämma själv. Jag valde för en gångs skull bort

Hemma hos mig håller jag spikarna för sig och grytorna för sig. Det blir lugnast så.

den kära bavetten och satsade på pastarör – rigatoni. Buonissmo!

Och så till det söta. Förvisso har jag en gång gått en kurs där jag fick lära mig att göra smördeg. Det var otroligt kul, men någon mer degtillver­kning av detta slag har det aldrig blivit. Jag kör med färdig. Inte på långa vägar lika bra, men det får duga.

Det roligaste med den här kakan är den hemmagjord­a mandelmass­an! Den blir lite grövre än den man brukar köpa i affären, men är rackarns så god ändå.

Eftersom skalen är kvar på mandeln får den också en fin ljusbrun färg som bryter av fint mot den bleka smördegen.

Mandelspån­en ovanpå gör den extra krispig. Låt kakan svalna i rumstemper­atur – den är godast när den är lite, lite ljumsen…

 ??  ??
 ??  ?? Bild: Ullami Nyhuus med pasta i skafferiet har man alltid en bra stomme till en måltid. Här får den sällskap av en gräddig sås med knaperstek­t pancetta och champinjon­er.
Bild: Ullami Nyhuus med pasta i skafferiet har man alltid en bra stomme till en måltid. Här får den sällskap av en gräddig sås med knaperstek­t pancetta och champinjon­er.
 ??  ?? Låt kakan svalna i rumstemper­atur (helst ska den vara lite ljumsen), sen är det bara att skära upp och njuta till fikat!
Låt kakan svalna i rumstemper­atur (helst ska den vara lite ljumsen), sen är det bara att skära upp och njuta till fikat!
 ??  ?? Champinjon­erna får brynas ihop med hackad rosmarin och rivet citronskal. doften från stekpannan är sagolik…
Champinjon­erna får brynas ihop med hackad rosmarin och rivet citronskal. doften från stekpannan är sagolik…
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden