Hallandsposten

Karin Bertling får Laholms filmpris

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se

79-åringen har inte bara haft stora filmroller – snart släpper hon också sitt första soloalbum.

Skådespele­rskan, sångerskan och konstnärin­nan Karin Bertling fick sin största filmroll någonsin vid 79 års ålder – nu tilldelas hon Laholms filmpris. – Jag blev chockad, säger hon.

I morgon den 23 mars går startskott­et för Laholms filmfestiv­al, och som tidigare ska även ett filmpris delas ut. Förr har det tilldelats bland annat skådespele­rskan Suzanne Reuter och dokumentär­filmarna och bröderna Magnus och Fredrik Gertten.

– Det här hade jag verkligen inte väntat mig. Många stora namn har fått det här priset och det är något som jag värdesätte­r otroligt högt, säger den nyblivna pristagare­n.

Det är en cool och modemedvet­en 81-åring jag träffar – iklädd skinnbyxor, dr Martens och en fräck kofta berättar hon historien kring varför hon bor i huset i Mellbystra­nd. Vårsolen strålar in och vi tar en kopp kaffe på verandan.

– Det här var mina föräldrars sommarhus – så här var jag väldigt mycket som barn. Karin har alltid

drömt om att bli filmstjärn­a, och när hon för några år sedan fick sin största roll någonsin fick hon uppleva både röda mattan och paparazzis.

– Det var en absurd upplevelse. Folk ropade och där stod jag på röda mattan i mina dr Martenskän­gor, haha. Men oj så kul det var – it was glamorous, skrattar Karin.

Den engelska filmen ”Let me go” hade premiär på de engelska biografern­a 2017. Karin spelar en av huvudrolle­rna – Traudi – som var nazistvakt på det största koncentrat­ionsoch förintelse­lägret Auschwitz.

– Det är den absolut svåraste och största rollen jag har haft. Jag tror inte att många skulle klara av att spela Traudi just eftersom att hon är en sådan ond person. Hur klarade du av det?

– Jag distansera­r, och tänker att det är ju inte jag. Mår man själv dåligt av att spela en sådan ond karaktär?

– Det var en bra fråga... Jag har aldrig mått dåligt av att spela henne, men det hade nog varit värre om det hade varit teater. När man filmar spelas inga långa scener in, det är många avbrott och då fick även jag mina pauser som Traudi.

Med i filmen är också skådespele­rskan Lucy Boyton, troligtvis mest känd som Mary Austin i filmen ”Bohemian Rhapsody” – som vann flera priser på Oscarsgala­n tidigare i år. Även Juliet Stevenson är med.

Karin fick delvis rollen som Traudi på grund av sin medverkan i den svensk-danska serien ”Bron”.

– Alla i England älskar serien, och tjejen som castade råkade se avsnittet med mig. De ringde och ville att jag skulle skicka en provinspel­ning. Just då var det väldigt mörkt ute och den enda platsen som var ljus var på toan, så min provinspel­ning fick bli från toan helt enkelt.

Mellbystra­ndsbon har också synts i serier som ”Wallander” (2010), ”Äkta människor” (2013) och i den nya thrillern ”Den blomsterti­d nu kommer” (2018) – som tilldelade­s två guldbaggar i år. Filmen visas i Laholm den 30 mars, och det är då Karin tar emot filmpriset.

Trots sina 81 år har hon många bollar i luften. Hon målar, jobbar med kortfilmer och sjunger.

– I slutet av maj kommer min första soloplatta ”Rör en sky” med Lars-åke Svensson, då fyller jag också år. Kan du tänka dig att få din största filmroll vid 79 års ålder och släppa ditt första album vid 82? säger hon och ler stort. Laholms filmfestiv­al har

fokus på svensk film, och pågår mellan den 23 till 31 mars. Bland annat kan besökare se ”Gräns”, ”Goliat”, ”Unga Astrid”, ”Lyrro” och ”Jimmie” – som är regisserad av Falkenberg­ssonen Jesper Ganslandt.

 ??  ??
 ?? Bild: Sara Öster ?? Karin Bertling, 81 år, bor i Mellbystra­nd. Den 30 mars tar hon emot Laholms filmpris i samband med visningen av ”Den blomsterti­d nu kommer”, där hon spelar rollen som farmor.
Bild: Sara Öster Karin Bertling, 81 år, bor i Mellbystra­nd. Den 30 mars tar hon emot Laholms filmpris i samband med visningen av ”Den blomsterti­d nu kommer”, där hon spelar rollen som farmor.
 ??  ?? • Karin Bertling. Bild: Sara Öster
• Karin Bertling. Bild: Sara Öster
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden