Hallandsposten

Planerare vill ha besked om en bro över Nissan

Utan besked om vilken sorts bro som ska byggas över Nissan på Söder – inget nytt bostadsomr­åde på Tullkammar­kajen.

- akf@hallandspo­sten.se Anna-karin Forsberg

Halmstad: För att kunna planlägga den nya stadsdelen Tullkammar­kajen i de gamla hamnkvarte­ren krävs att politikern­a ger besked om och när det ska byggas en ny bro över Nissan på Söder.

Inom ett par år ställs saken på sin spets. Om kommunpoli­tikerna vill att det i slutet av 2020-talet ska bo cirka 1 000 personer i 600 bostadsläg­enheter i området söder om Östra förstaden så krävs att de tar itu med två nödvändiga frågor.

– Vi måste få svaren på hur vi ska klara översvämni­ngsriskern­a och det måste klargöras om det ska byggas en bro, och i så fall hur den ska se ut, säger Mila Sladic, planchef på Halmstads kommun.

När det gäller åtgärderna mot framtida översvämni­ngar på grund av klimatförä­ndringarna måste dessa omfatta områden på båda sidor av Nissan, söder om Slottsbron.

– Man måste fundera på hur man ska skydda befintlig och ny bebyggelse: det kan göras med invallning­ar eller genom markhöjnin­g eller en kombinatio­n av flera saker, säger Mila Sladic.

När det gäller bron över Nissan behöver samhällspl­anerarna veta hur hög den ska vara och hur anslutande vägar ska se ut.

– Vi måste bedöma vilken höjd bron och omgivninge­n ska ha med hänsyn till höjd havsvatten­nivå. En ny gata skulle exempelvis också kunna utgöra ett skydd mot havet, säger Mila Sladic.

Den optimistis­ka tidsplan som presentera­des 2015 när dåvarande samhällsby­ggnadschef­en Fredrik Ottosson presentera­de projektet Tullkammar­kajen lär inte hålla.

Då planerades byggstarte­n till 2020 med 200 färdiga bostäder inom perioden 2021-2025 och 400 bostäder mellan åren 2026 och 2030.

– Jag tror att vi kan få fram utredninga­r till 2021 som ett underlag till

den nya översiktsp­lanen. Parallellt kan vi då utarbeta ett planprogra­m som i stora drag beskriver hur området bör utformas. Sedan får man göra detaljplan­er för de olika delarna som ska exploatera­s, säger Mila Sladic.

Kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott tog i november förra året beslut om att ändra inriktning­en på detaljplan­earbetet för Tullkammar­kajen. Från början var

det tänkt att en så kallad skelettpla­n för den allmänna marken i området (gator, parker med mera) först skulle tas fram. Först därefter skulle det göras detaljplan­er för kvartersma­rken, där bebyggelse­n ska ligga.

– Men eftersom mycket är osäkert vill man inte låsa sig vid markhöjder, vilket man gör i en skelettpla­n. Ett planprogra­m är mer flexibelt vilket är nödvändigt så länge det finns så många osäkerhets­faktorer, säger Mila Sladic.

 ??  ?? Planarkite­kt Martina Pihl Fritsi på Tullkammar­kajen där det i framtiden ska byggas 600 lägenheter.
Planarkite­kt Martina Pihl Fritsi på Tullkammar­kajen där det i framtiden ska byggas 600 lägenheter.
 ??  ?? Planchef Mila Sladic. Bild: Privat
Planchef Mila Sladic. Bild: Privat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden