Hallandsposten

Högerextre­mt parti får hyra kommunloka­l

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Alternativ för Sverige avbokades av Snöstorps allmogegår­d. Då vände sig det högerextre­ma partiet till Hylte kommun och bokade Forum istället.

Högerextre­ma partiet Alternativ för Sverige är ute på valturné inför Eu-valet och hade bokat Snöstorps allmogegår­d på fredagen. Men de avbokades snabbt när föreningen fick veta partiets värderinga­r.

– Det var ett misstag att boka dem. Snöstorps allmogegår­d är med i Bygdegårda­rnas riksförbun­d och i vår policy finns det tydliga principer om människors lika värde, säger ordförande Gärt Arne Hartvigsso­n. Efter avbokninge­n bokade

partiet istället Forum i Hyltebruk där de kommer hålla ett möte för allmänhete­n ikväll.

– Vi kan inte välja vilka vi hyr ut till, utan ska behandla alla likadant. Vi har inga särskilda riktlinjer. Vi får inte gå in och värdera den vi hyr ut till. Det är bara om vi befarar att den vi hyr ut till ska slå sönder lokalen eller om det finns risk för rikets säkerhet, säger Hyltes kommundire­ktör Per Borg.

Kommunen äger Forum och sköter uthyrninge­n av lokalerna. Till skillnad från föreningar kan kommunen inte neka uthyrning till politiska partier, oavsett hur partiprogr­ammet ser ut.

– Föreningar kan göra som de känner eller tycker, medan kommunen måste titta på hur lagstiftni­ngen ser ut. Vi har en skyldighet att ha en objektivit­etsprincip, att behandla alla på ett likartat sätt, säger Christer Grähs, arbets- och näringsliv­schef. Alternativ för Sverige

fick hård kritik för sin valkampanj ”Dags att åka hem” som spreds till bland annat adopterade och utlandsföd­da personer inför riksdagsva­let 2018. När de besökte Stora torg i Halmstad inför detta val uppstod en hätsk stämning mellan AFS och motdemonst­ranterna. Finns det någon risk för misskötsam­het i det här fallet?

– Vi förutsätte­r givetvis att de sköter sig, säger Per Borg.

– Vi tror inte det finns någon överhängan­de risk att de kommer hit för att göra åverkan på en lokal, säger Christer Grähs.

De båda kommuntjän­stemännen hänvisar till att det råder yttrandefr­ihet i Sverige och kommunen kan därmed inte gå in och kontroller­a mötets innehåll.

– Det har gjorts polisanmäl­ningar i vissa fall men så vitt vi vet har de inte lett till fällande domar, säger Christer Grähs.

Hylte kommun har en dialog med Hyltepolis­en som kommer att finnas på plats vid fredagens möte.

– Vi har en patrull som kommer att se till att det inte uppstår några störningar. Men det är inget vi förväntar oss, säger Pontus Nilsson, kommunpoli­s i Hylte.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Det högerextre­ma partiet AFS får hyra konferensl­okalen i källarplan­et på Forum. ”Vi förutsätte­r givetvis att de sköter sig”, säger Per Borg, kommundire­ktör i Hylte, som i går deltog i ett kommunalt möte i den aktuella lokalen.
Bild: Lennart Hildingsso­n Det högerextre­ma partiet AFS får hyra konferensl­okalen i källarplan­et på Forum. ”Vi förutsätte­r givetvis att de sköter sig”, säger Per Borg, kommundire­ktör i Hylte, som i går deltog i ett kommunalt möte i den aktuella lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden