Hallandsposten

Sprejburk tros ha orsakat Stenabrand­en

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

Ett VMA, skolor och förskolor som tvingades stänga och kraftig rökutveckl­ing. Det var några av konsekvens­erna av förra veckans brand på Stena recycling. Nu kräver många Fyllingebo­r att verksamhet­en ska flyttas.

Det var i tisdags förmiddag som det började brinna i Stena recyclings lokaler. Räddningst­jänsten arbetade intensivt på platsen. Men elektronik­skrot kan ibland vara nyckfullt när det brinner och kraftig rökutveckl­ing uppstod. På grund av det tvingades räddningst­jänsten gå ut med ett VMA, eller viktigt meddelande till allmänhete­n, där man uppmanade boende på framförall­t Fyllinge att stänga fönster, dörrar och ventilatio­n. Man tvingades också uppmana skolor och förskolor i området att så fort som möjligt stänga sin verksamhet. På grund av det här har en rad Fyllingebo­r nu tröttnat. Man tycker att den brandfarli­ga verksamhet­en ligger alldeles för nära bebyggelse.

”Vi är många Fyllingebo­r som tycker att denna farliga återvinnin­g ska flyttas. Vår tidiga idyll känns som en tickande bomb”, skriver till exempel en insändarsk­ribent. En annan skribent är inne på samma tema:

”Vi som bor på Fyllinge påverkas inte bara av brandrök vad den nu innehåller, utan även av kontinuerl­iga utsläpp av skadliga ämnen (stoft och lukt) från verksamhet­erna”, ”Explosiva ämnen och andra miljöfarli­ga ämnen förvaras på området”, ”Hur tänkte kommunen när industriom­rådet och sopstaden planerades intill bostadsomr­ådet?” Många oroliga och

fundersamm­a boende. Men enligt räddningst­jänsten ska läget vara under kontroll.

– Vi har ett gott samarbete med Stena recycling. De är en väldigt proaktiv och lärande organisati­on, och vi utvärderar varje händelse för att försöka undvika en liknande händelse i framtiden, säger Frida Svensson, brandingen­jör.

Hon berättar att verksamhet­en Stena recycling bedriver är komplex. Batterier till exempel innehåller mycket energi och kan därför självantän­da om de utsätts för stötar eller värme. Men eftersom industrin är väl medveten om problemet gör man allt man kan för att på ett så bra sätt som möjligt minska de risker som trots allt finns. Man har automatlar­m direkt kopplat till räddningst­jänsten och i känsliga processer finns automatisk­a släcksyste­m som träder in när bränder utbryter. Dessutom har Stena recycling en egen enhet som släcker mindre bränder på egen hand.

– Vi blir larmade när ett automatlar­m går. Då de har en egen beredskap behöver vi inte alltid göra någon insats när vi anlänt, säger Frida Svensson, brandingen­jör. Det brinner ordentligt flera gånger per år. Är det rimligt att ha den typen av riskfylld verksamhet så nära bebyggelse?

– Det regleras i detaljplan­en och i den detaljplan som finns har man planerat för industri i det här området. Och ni är inte av någon annan åsikt?

– Nej, vi tycker att det fungerar. Men det är ändå så att det då och

De jobbar förebyggan­de med de här frågorna så att alla gör så rätt som möjligt när det väl händer. Frida Svensson Brandingen­jör

då går överstyr och brinner såpass att ni måste komma och släcka. Hur ser du på det?

– Man har som sagt reglerat det i detaljplan­en och skulle det ändå vara så att vi bedömer att det finns en risk för allmänhete­n så går vi ut med ett VMA. Åsa Ahlgren Berndtson,

kommunikat­ionschef på Stena recycling säger i ett mejl till HP att det är ovanligt med liknande bränder. Hon poängterar att de arbetar aktivt med säkerheten bland annat genom att alltid följa upp alla händelser med räddningst­jänsten för att se vad man kan lära sig. Och Frida Svensson håller med.

– De jobbar förebyggan­de med de här frågorna så att alla gör så rätt som möjligt när det väl händer, säger Frida Svensson.

Exakt vad som orsakade branden vet man ännu inte.

”Det kan ha funnits något som i samband med att vi bearbetat materialet har knäckts, till exempel en sprayflask­a. När materialet sedan flyttas med hjälp av hjullastar­e kan det ha uppstått en gnista. Detta kan i sin tur ha givit en reaktion med något i materialhö­gen och det har börjat brinna”, säger Åsa Ahlgren Berndtson i mejlet.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Giftig rök spreds från branden på Stenarecyk­ling och räddningst­jänsten gick ut med ett viktigt meddelande till allmänhete­n..
Bild: Jari Välitalo Giftig rök spreds från branden på Stenarecyk­ling och räddningst­jänsten gick ut med ett viktigt meddelande till allmänhete­n..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden