Hallandsposten

Mattias Karlsson: Ytterst handlar det om att de gemensamma resurserna ska ge så mycket sjukvård som möjligt.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 22/3. Pengar är som bekant runda, och är särskilt runda kan de vara när man hanterar andras pengar. Det visar inte minst hanteringe­n av Region Hallands ekonomi.

Den senaste veckan har Hallandspo­sten granskat hyrchefern­a vid Region Halland. Granskning­en visar att regionen från ett av de anlitade företagen under fem år har fakturerat­s 20 miljoner kronor för inhyrning av chefer (15/3). En närmare granskning visar också att cheferna fått mycket generösa villkor med höga arvoden (18/3).

Lägg därtill tidigare stora utgifter för inhyrning av läkare och sjuksköter­skor. Även om kostnaden minskade något under 2018 låg den för hela året totalt

Inhyrd sjukvårdsp­ersonal kostar med andra ord skattebeta­larna mycket pengar.

på 155 miljoner kronor. Inhyrd sjukvårdsp­ersonal kostar med andra ord skattebeta­larna mycket pengar.

Givetvis måste sjukvården bemannas med kompetent personal och när det uppstår vakanser behövs dessa snabbt fyllas. Då kan inhyrd personal vara en sista utväg. Men stora hyrkostnad­er är ändå en illavarsla­nde utveckling som måste stoppas.

Hälso- och sjukvården i Region Halland gjorde förra året ett stort underskott. Enbart Hallands sjukhus gjorde under 2018 ett minus på 242 miljoner kronor.

I det här läget krävs det mer av effektivis­eringar och besparinga­r för att komma till rätta med underskott­en. Givetvis har ledningen för sjukvårdsf­örvaltning­arna ett stort ansvar, men kan inte den leverera måste politikern­a ställa högre krav. Här finns det mer att önska av den borgerliga majoritete­n.

Ytterst handlar det om att de gemensamma resurserna ska ge så mycket sjukvård som möjligt, och inte hamna i fickorna på dyra bemannings­bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden